Od 15 do 17. novembra
192

Mona Muratović uoči 6. Dječijeg sajma u Skenderiji: Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno

E. Sk.
Ostalo je još nekoliko dana do početka najveselijeg događaja u godini, Dječijeg sajma koji se i ove godine održava od 15 do 17. novembra u sarajevskoj dvorani Skenderija.

Tim povodom ambasadorica 6. Dječijeg sajma, Mona Muratović, majka Akina, Livije i Viga, stalna glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, poručila je da se osjeća počastvovanom što je izabrana za ovogodišnje zaštitino lice ovog veselog i edukativnog događaja.

"Imam brojne uloge u životu, supruga sam, sestra, kćerka…Brojne uloge sam odigrala na sceni i pred kamerama. Vjerujem da me one profesionalne, najbolje, tek čekaju. Ipak, biti majka, nije samo jedna od uloga, to je cjeloživotna misija, a rezultate možemo nazirati tek kad nam djeca budu u svojim dvadesetim godinama. Hoću li biti dobra majka svojoj djeci, za mene je važnije od svakog drugog uspjeha", kazala je Mona.

"Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno", ovogodišnji je slogan najvećeg događaja u BiH za malu raju. Ovaj jedinstveni događaj u fokus stavlja edukaciju mališana na temu očuvanja prirode. Na sajmu će se organizirati radionice o važnost odlaganja otpada, reciklaže i štednje papira.

"Zaista se brinuti za svoju djecu ne znači samo ono što sad činimo za njih, nego šta radimo, a što njihovu budućnost može ugroziti do nezamislivih razmjera. Naravno, govorim o utjecaju na klimatske promjene. Osvijestimo se sada prije nego bude kasno. Prirodu nismo naslijedili od predaka nego posudili od naše unučadi", rekla Mona.

Ambasadorica 6. Dječijeg sajma će zajedno sa djecom JU Lane, načelnikom općine Centar Nedžadom Ajnadžićem i direktoricom Sajma, Majom Kojundžić Graholski u ponedjeljak u 12 sati u Velikom parku, zasaditi nekoliko sadnica drveća.

"Ovom simboličnom gestom šaljemo poruku sajma 'Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno' i počinjemo odbrojavanje do najveselijeg događaja u BiH. Naša je želja da ovaj događaj bude početak masovne sadnje drveća u gradu i državi. To je jedan od načina da sačuvamo Planetu i ostavimo našoj djeci izvjesniju budućnost", kazala je Mona.