magazin
1

Modna ikona i pjevač grupe Visage Steve Strange preminuo od srčanog udara

Klix.ba
Vodeći pjevač pop benda Visage Steve Strange preminuo je od srčanog udara.

Bivši članovi benda i njegovi prijatelji Midge Ure i Rusty Egan kazali su da ih je ova informacija uništila.

"Steve je bio velika faca 80-ih godina", kazali su.

Strangeov agent Pete Bassett kazao je da će biti zapamćen kao radoholičar, zabavna i dopadljiva individua koja je uvijek bila u prvom planu modnih trendova.

"Do prošle godine pisao je knjigu o modnim stilovima baziranim na New Romantik pokretu i sada smo šokirani. Znali smo da ima određene zdravstvene probleme, ali ne i da je životno ugrožen. Njegova porodica i prijatelji su potpuno šokirani, nismo ni pomislili da bi se ovako nešto moglo dogoditi", rekao je.

Strange je imao zdravstvenih problema, a u decembru prošle godine je primljen u Princess of Wales bolnicu u Bridgendu zbog bronhijalne infekcije i začepljenja crijeva.

Rođen je pod imenom Steven Harrington u Newbridgeu. Grupi Sex Pistols priključio se 1976. godine. Sa 15 godina otišao je raditi za menadžera Sex Pistolsa Malcolma McClarena, prije nego je osnovao Blitz Club u centralnom Londonu koji je potom postao centralna tačka New Romantic pokreta.

Bendovi Duran Duran, Spandau Ballet i Culture Club su počeli svirati u ovom klubu. Njegov bend Visage formiran je 1979. godine, a njihov hit "Fade To Grey" okončao je na 8. mjestu u Velikoj Britaniji 1981. godine. No, u Njemačkoj i Švicarskoj bio je na prvom mjestu.

Glumio je u spotu dobrog prijatelja Davida Bowieja "Ashes to Ashes" 1980. godine. Bio je prvi pjevač koji je priznao da je u ranim počecima imao problem s ovisnošću. Posljednji album "Hearts and Knives" snimio je u maju 2013. godine, a pjesmu "Fade to Grey" obradili su u klasičnoj verziji.

Nekoliko puta se pojavio i u reality showu "Celebrity Scissorhands" pobijedivši u prvoj sezoni 2007. godine, a sljedeće se vratio kao konsultant za imidž.