magazin
0

Obilježena godišnjica smrti dizajnera Giannija Versacea

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na desetu godišnjicu ubistva slavnog dizajnera Giannija Versacea u nedjelju je u pozorištu La Scala u Milanu organiziran svečani prijem uz prigodan baletski performans pod nazivom "Thank you, Gianni, with love".

Baletsku izvedbu osmislio je koreograf Maurice Bejart sa kojim je Gianni za vrijeme svog života često sarađivao. Ovaj događaj u Milan je doveo brojne zvijezde i bliske prijatelje slavnog dizajnera kao što su manekenke Naomi Campbell, Claudia Schiffer i britanska glumica i manekenka Elizabeth Hurley.

Versace je ubijen kada je imao 50 godina ispred svoje vile u Miamiju 15. jula 1997. godine. Njegov ubica, Andrew Cuananan nekoliko dana poslije ubistva i sam je okončao svoj život.

Za svoga života Versace je postao omiljen dizajner među slavnima Hollywooda kao i u muzičkim krugovima. Nakon njegove iznenadne i tragične smrti, Giannijeva sestra Donatella i njegov brat Santo preuzeli su posao.

Mnoštvo drugih događaja obilježili su godišnjicu od smrti neprikosnovenog dizajnera koji je svojim kreacijama uljepšavao i uveseljavao ljude širom svijeta. Među brojnim manifestacijama, u njegovo ime osnovana je i fondacija za stipendiranje nadarenih dizajnera na Evropskom Institutu dizajna u Milanu.

Svoju kreatorsku karijeru Gianni je započeo 1972. u Milanu, a kolekcijom jesen/zima 1978. pokazao je svu moć svoga stvaralaštva.