Svestrani mladić
444

Mirza Bećukić je umjetnik iz Brčkog čije slikovnice koristi vrtić u Washingtonu

L. K.
Foto: Mirza Bečukić
Mirza Bećukić je jedan od onih koji su rođeni s talentom koji su prigrlili i rasli s njim, koračajući tako prema velikim uspjesima i ostvarenjima. Ovaj 31-godišnji mladić je iz Brčkog, a iza sebe ima mnoštvo uspješnih projekata o kojima vrijedi govoriti.

"Kao što bi većina učenika rekla, crtanjem se bavim još od malih nogu. Ali, tek se u posljednjih šest godina hobi pretvorio u profesiju i tako poprimio novu dimenziju", otkriva nam mladi Brčak.

Osim crtanja, ovaj svestrani mladić bavi se i filmom i muzikom. Ipak, naglašava nam da se toj strani umjetnosti prepušta onda kada ima slobodnog vremena, a crtanje postavlja kao prioritet jer ne želi da mu bilo šta odvraća pažnju od toga čime se želi baviti cijeli život. Smatra da, ukoliko želi biti dobar u nekoj disciplini, mora joj se maksimalno prepustiti i fokusirati se na nju bez obzira na prepreke koje se ukažu na putu do uspjeha.

"Inspiraciju uglavnom dobijam iz drugih oblika umjetnosti, kao što su filmovi i književnost. Oni se uvijek međusobno nadopunjuju. Međutim, ako moram odabrati jedan izvor, onda je to definitivno muzika", priča.

Nastavlja priču nabrajajući na kakvim je projektima radio do sada. Opisuje dizajn za majice, omote knjiga, koncepata za proizvode, postere, slikovnice, bojanke za odrasle, komercijalne ilustracije... Kroz svoj rad naučio je da sve projekte treba tretirati isto, bili manji ili veći. Najvažnije je, kaže, nikada ne pokazati loše ideje klijentu, jer ih on može prihvatiti takve.

"Volio bih izdvojiti jedan projekt na kojem sam radio. Riječ je o slikovnici 'Havoc the Lake Dog' koju sam radio s Christine A. Johnson, koja je američka političarka. Tematika slikovnice je ravnopravnost i jednakost bez obzira na rasu ili seksualnu orijentaciju. Najdraži trenutak je definitivno bio kada sam dobio sliku na kojoj djeca iz jednog obdaništa u Washingtonu precrtavaju stranicu iz knjige. Taj će projekt uvijek ostati poseban za mene", s osmijehom priča karizmatični umjetnik.

Ljubav dijeli na umjetnost i sport, olovku iz ruke ispušta tek onda kada objema planira čvrsto uhvatiti upravljač bicikla ili tenisku lopticu i reket. Ni borilački sportovi mu nisu strani te kaže kako često provodi vrijeme u ringu.

"Sport me privlači iz istog razloga kao i ilustracija, on zahtijeva upornost i koncentraciju", istakao je.

Što se planova za budućnost tiče, namjerava se nastaviti baviti crtanjem na još višem nivou i naprednijim kvalitetom rada. Do sada nije učestvovao u takmičenjima jer je, kako kaže, previše kritičan prema svom radu, ali se planira aktivirati i na tom polju u narednom periodu.