magazin
0

Mirovni karavan dolazi u posjetu sarajevskom Youth Film Festivalu

Klix.ba
Mirovni karavan, koji organizuje Centar za izgradnju mira Sanski Most, doći će u posjetu sarajevskom Youth Film Festivalu, u nedjelju 28. augusta 2016. godine.

Mirovni karavan će prije Sarajeva posjetiti Glamoč te će, nakon glavnog grada BiH, nastaviti svoj put prema Mostaru, Nevesinju, Srebrenici, Milićima, Doboju i ostalim gradovima u našoj zemlji.

Tokom posjete Youth Film Festivalu, učesnici Karavana, 30-ak mladih iz cijele zemlje, imat će priliku susresti se i upoznati sa učesnicima navedenog festivala, koji također dolaze iz raznih krajeva BiH, te će, tom prilikom, biti upriličena i zajednička panel-diskusija o važnosti pomirenja i izgradnje trajnog i stabilnog mira u BiH i regionu.

Panel-diskusija će se održati u nedjelju, 28. augusta od 10:00 h, u Domu Oružanih snaga BiH, u Sarajevu. Nakon panel diskusije, svi prisutni će poslati zajedničku i snažnu mirovnu poruku široj javnosti. Mirovni karavan, inače, prolazi kroz ukupno 20 gradova BiH, a radionice i ostale aktivnosti tokom trajanja Karavana će voditi Vahidin Omanović i Mevludin Rahmanović, mirovni aktivisti iz Centra za izgradnju mira Sanski most. Karavan se održava u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.