|

Michigan: Dijete neprimjetno nestalo u vodi, a onda je počela borba za život

Michigan: Dijete neprimjetno nestalo u vodi, a onda je počela borba za život
84
D
DP
15.2.2020. u 07:44
14
komentara
84

dijeljenja
Snimak koji stiže iz Michigana zabilježen je na bazenu hotela i pokazuje koliko je važno da djeca budu pod nadzorom starijih kada su u blizini vode.
Junaci su videozapisa dvije medicinske sestre, devetogodišnja djevojčica i njena kuma. One su spasile od smrti dječaka koji se davio u vodi hotelskog bazena.

Policija Livonije, glavnog grada američke savezne države Michigan, objavila je potresni snimak. Slučaj se dogodio krajem prošlog mjeseca, a nadležni su željeli skrenuti pažnju roditeljima o opasnostima koje vrebaju kada se djeca nađu blizu vode.

Dvogodišnji dječak nalazio se u blizini desetak osoba, ali niko nije primijetio da je nestao.

"Pokušao je plivati. Vjerovatno je izgubio ravnotežu u gužvi", kaže zapovjednik lokalne policije Ron Taig.

U jednom trenutku dječak je pokušao izići na površinu, ali bezuspješno. Potom je pao na dno bazena. Djevojčica je primijetila da nepomično leži na dnu i brzo obavijestila svoju kumu. Žena je viknula da pozovu Hitnu pomoć, a potom skočila u vodu kako bi spasila mališana.

https://www.youtube.com/watch?v=AzT954Y-7eA

CNN javlja da su se ljudi kupali iako je istaknut znak koji signalizira da spasitelj nije na dužnosti.

Vrijeme snimke pokazuje da je dječak proveo na dnu bazena oko četiri minute. Iz policije navode da su dječaka spasile medicinske sestre koje su odmah započele postupak oživljavanja. Našle su se u hotelu jer su sudjelovale na stručnom seminaru.

"Snimka oživljavanja djeteta jako je potresna. Nekoliko su puta izvele postupak reanimacije kako bi ga vratile u život", rekao je Taig.

Dijete je odmah nakon nezgode primljeno u bolnicu i pušteno istog dana.

Policija  još uvijek istražuje uzroke nezgode, ali nije donesena odluka o sljedećim koracima. Snimka je objavljena kako bi se skrenula pažnja roditeljima o značaju nadzora djece koja se nalaze u blizini vode. Nacionalna alijansa SAD-a za sprječavanje utapanja kaže da je davljenje vodeći uzrok fatalnih nesreća u kojima stradaju djeca uzrasta od jedne do četiri godine. Čak 88 posto smrtnih slučajeva događa se u prisutnosti najmanje jedne odrasle osobe.

Četiri dame koje su sudjelovale u spašavanju mališana predložene su za nagradu Policijske uprave Livonije.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...