Zanimljiv potez
9

Michael Moore pokrenuo "TrumpiLeaks", portal za anonimnu prijavu Trumpovih grijeha

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Slavni američki režiser dokumentarnih filmova i liberalni aktivist Michael Moore u utorak je pokrenuo web stranicu nazvanu "TrumpiLeaks" kako bi "zviždačima" omogućio siguran kanal za prosljeđivanje informacija o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji.

"Američki patrioti unutar vlade, pravosudna tijela ili privatni sektor, koji imaju saznanja o kriminalnim radnjama, iskorištavanju povjerenja javnosti i nedoličnom ponašanju Donalda Trumpa i njegovih pomoćnika, trebaju "zazviždati" kako bi se SAD zaštitile od tiranije", napisao je Moore u otvorenom pismu za Huffington Post.

Moore je dodao kako je svjestan rizika koji ovaj čin nosi sa sobom, ali da su stvari previše bitne da bi se igralo sigurno.

Iako nijedna digitalna komunikacija nije 100 posto sigurna, Moore je naglasio da su on i njegov tim upotrijebili najsigurniju moguću tehnologiju kako bi osigurali anonimnost izvora informacija.

Portal "TrumpiLeaks", postavljen na web stranicu Michaela Moora, najavljen je dan nakon što je američko ministarstvo pravosuđa izvijestilo o hapšenju 25-godišnjeg vanjskog suradnika obavještajne službe, optuženog za otkrivanje medijima povjerljivih informacija vezanih za rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016.

"TrumpiLeaks" portal dostupan je na Mooreovoj web stranici, a link se nalazi i na web stranicama nekih američkih novinskih kompanija kao što su Huffington Post, The Washington Post i The New York Times kako bi građani mogli slati informacije novinarima.