magazin
1

Meteorološki eksperimenti u Kini za Olimpijadu 2008.

Sarajevo-x.com
Meteorolzi u Pekingu započeli su sa eksperimentima koji će, ukoliko uspiju, prilikom Olimpijade učesnicima i gledateljima pružiti dobro vrijeme. Trenutno kineski eksperti testiraju rastjerivanje oblaka pomoću raketa, kako bi osigurali što sunčanije vrijeme za Olimpijadu 2008. godine.

Čelnik kineskog Ministarstva za meteorologiju, Zheng Guoguang, izjavio je za lokalne medije da je sve spremno za obavljanje prvih eksperimenata i vježbi.

Trenutne meteorološke prilike u Kini, omogućavaju naučnicima da isprobavaju rakete pod sličnim uslovima kakvi će biti i sljedeće godine za vrijeme Olimpijade, prenosi Associated Press.

Kineski zvaničnici su objavili da postoji 50% mogućnosti da prilikom ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijade pada kiša.

Prošli mjesec, najbolje rangirani ekspert za meteorološke prilike je izjavio kako je "proizvodnja" oblaka koji će kišiti i njihovo rastjerivanje još uvijek mlada oblast u tehnologiji.

"Lakše je dobiti oblak iz kojeg će padati kiša nego rastjerati oblake da bi bilo sunčano. Još uvijek smo na početku eksperimenata u vezi s rastjerivanjem oblaka", izjavio je Wang Yubin, asistent inžinjera u pekinškom Birou za meteorologiju.