Miljenica posjetitelja
72

Medvjedica Aida uživa u svakodnevnoj igri u svom novom domu

S.H.P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Medvjedica Aida koja je prije mjesec stigla u Pionirsku dolinu i zoo vrt danas je veselo i razigrano mladunče, koje uživa u svojim svakodnevnim igrama i ljubavi koju joj pružaju uposlenici zaduženi za brigu o njoj.

Aida je postala velika miljenica svih posjetitelja ovog rekreativno-zabavnog centra, a oni najmlađi znaju joj i ime kao i priču zbog čega je polovinom maja stigla u "Pionirsku dolinu“, kao jedino mjesto gdje joj je mogla biti pružena šansa da preživi.

"Mjesečni karantin završen je uspješno, a Aida se sada u potpunosti prilagodila uvjetima u Pionirskoj dolini. Iako je bila neuhranjena kada je stigla u Pionirsku, sada je tri puta teža i prema posljednjem vaganju ima preko 12 kilograma, a veterinarske pretrage urađene tokom 30 dana pokazuju i da je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja", stoji u saopćenju Pionirske doline KJKP "Park".

Aida je nakon karantina dobila i potpuno novi dom, sa velikim dvorištem, a tokom dana najviše vremena provodi upravo u igri s vodom, šarenim igračkama, te trčkaranju i izležavanju po travi.

"Kao i svako mladunče Aida je najveselija kada joj u posjetu dođu djeca. Njen novi dom, u potpunosti joj je prilagođen, jer osim prostora koji ima zatvoreni dio nastambe, u dvorištu ima potreban mobilijar za njen potpun razvoj i rast. Aida će u ovom domu ostati dok ne izraste u veliku medvjedicu, a onda će se pridružiti svojim odraslim rođacima, mrkim medvjedima koji već godinama žive u Pionirskoj dolini", stoji u saopćenju.

Aida je sada na posebnom režimu ishrane. Pošto je beba još uvijek pije i mlijeko, hrani se pet puta dnevno, a s obzirom da odrasta bez majke vodi se računa da njeni obroci imaju sve potrebno za njen rast i razvoj, kao i to da ona uči da jede sama.

"U novom domu Aida je, tokom povišenih temperatura pokazala da najviše voli uživati u vodi, pa je plan uskoro, dok se u potpunosti osamostali i ojača, izgradnja posebnog bazena s vodom kako bi mogla uživati i rashladiti se", najavili su iz KJKP "Rad".

Iz Pionirske doline zamolili su posjetitelje da se pridržavaju uputa te da grickalice i drugu neadekvatnu hrane ne ubacuju u Aidino dvorište. Smoki i druge stvari mogu joj samo naštetiti. Te upute svakako važe i za druge životinje zoo vrta.

Podsjećamo, Aida je u Pionirsku dolinu stigla nakon što su joj krivolovci ubili majku.