Sve spremno
103

Mališani u Sarajevu obavili probu obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi "Novo Sarajevo" u subotu je obavljena proba obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira.

Obaranje rekorda organizuje Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike - Tattile koji ovim projektom želi na neuobičajen i popularan način osvježiti i obogatiti scenu klavirske muzike u glavnom gradu.

Projekt obaranja rekorda u najmnogoljudnijem sviranju jednog klavira planira se realizirati u Sarajevu 12. decembra i okupiti 20 mladih umjetnika pijanista i njihovih nastavnika.

Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira posljednji put je oboren u Bariju u Italiji 20. oktobra 2014. godine. Tom prilikom se za jednim klavirom našlo 18 mladih pijanista iz klase Angele Montemurro, koji su svirali zajedno sa svojom profesoricom.

Učesnici će biti učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola sa područja grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji su uzeli učešće u prethodna dva piano festa i sa kojima organizatori imaju već ostvarenu saradnju:

  • JU OMBŠ "Novo Sarajevo"
  • JU Osnovna muzička škola "Mladen Pozajić"
  • JU Osnovna muzička škola Ilidža
  • JU Srednja muzička škola Sarajevo
  • JU Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža"
  • Muzički atelje u BiH, Basics škola

Kompozicija koju će izvoditi je „Galop Marche“, muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca, među čijim su učenicima bili i Claude Debussy i Florent Schmitt.

Budući da se izvođači stalno smjenjuju prilikom sviranja na istom klaviru potrebno je osigurati da se stalno smjenjuju i u jednom trenutku svi susretnu za klavirom odnosno neophodno je uvježbati koreografiju nastupa koju će za ovu priliku osmisliti i uvježbavati Samra Mlinar Mandić, balerina, nastavnica klasičnog baleta, profesorica predškolskog odgoja i pedagogije.