magazin
25

Luksuzna privatna limuzina za Vladimira Putina sljedeće godine u njegovoj garaži

Klix.ba
Foto: Instagram
(Foto: Instagram)
Prema posljednjim informacijama razvoj limuzine Vladimira Putina se nastavlja, a u njegovoj garaži trebala bi se naći sljedeće godine. Naime, projekat "Cortege" ulazi u finalnu fazu, a na internetu se mogu vidjeti i prve fotografije testnih prototipova.

Modeli limuzina iz projekta "Cortege" uspješno su prošli testove sigurnosti koji su odrađeni u Rusiji i Njemačkoj, a očekivano su osvojili maksimalnih pet zvjezdica. Testni modeli do sada su odradili desetak hiljada kilometara, a očekuje se da će do konačne faze odraditi i više od 100.000 km.

Inicijativu za projekat "Cortege" provodi naučno-istraživački Institut za automobile i Institut za automobilsku industriju u Moskvi u saradnji s konzorcijem ruskih inženjera i dizajnera kompanije. Osim za Putina, limuzine će biti rađene i za odabrane članove ruske Vlade. Limuzine će se veoma brzo naći i na svjetskom tržištu. Prva serija obuhvata 200 primjeraka, a potom će se godišnja cifra stabilizirati na oko 5.000 primjeraka.

Projekat je vrijedan više desetina miliona eura, a odmah po implementaciji limuzine uslijedit će lansiranje dodatnih modela i to luksuznog SUV-a, monovolumena i manje limuzine. Na razvoju motora radio je moskovski Institut za razvoj automobila i motora koji je za ovu namjenu sarađivao s Porscheom. U opticaju su V8 i V12 turbo motori snage i do 800 KS, a ovo će biti najveći serijski lični automobil na svijetu.