Pozitivni komentari
7

Ljubav pobjeđuje: Lutka Barbie pružila podršku istospolnim brakovima

Klix.ba
Foto: Mattel
Foto: Mattel
Na Instagramu je objavljena fotografija na kojoj poznata lutka Barbie nosi mini repliku majice s natpisom “Love Wins“ (“Ljubav pobjeđuje“). Moguće je da će upravo Barbie biti zaštitno lice kampanje za istospolne brakove.

Poznata lutka osim podrške istospolnim brakovima na postu na Instagramu promoviše i saradnju s modnom blogerkom Aimee Song. U postu su prikazane Barbie i njena "prijateljica", lutka u liku blogerke Song, kako nose majice s pomenutim sloganom kampanje za istospolne brakove "Love Wins".

Ovaj post naišao je uglavnom na pozitivne komentare korisnika Instagrama. Mnogi su pozdravili spremnost Barbie da javno iznese stav o ovom kontroverznom pitanju.

S druge strane, pojavila su se i nagađanja o tome da je i Barbie možda biseksualka.

Jedan korisnik je napisao: "Kakva inspiracija! Ovo je dokaz da su i žene bi (biseksualne)". Drugi je dodao: "Barbie? Možda bolje Bar-BI".

Proizvođač lutke Barbie Mattel nije želio komentarisati seksualnost lutke, već je za Guardian izjavio da je Barbie inkluzivan brend koji podržava toleranciju, ljubaznost i prihvatanje. Dodao je i da su 2016. godine proizvedene Barbie lutke s različitim bojama kose, lica i tijela tako da djevojke mogu pronaći "lutku koja im odgovara".

Ranije ove godine kompanija je objavila kolekciju Sheroes lutaka na kojima piše "Prepoznajte Sheroes", heroine koje inspirišu djevojke razbijanjem predrasuda. Inspiracija su bile uspješne žene u raznim sferama, među kojima su filmska rediteljica Ava DuVernay, američka gimnastičarka Gabby Douglas i olimpijka u mačevanju Ibtihaj Muhammad, čija je lutka ujedno i prva Barbie koja nosi hidžab.

Filmska rediteljica Ava DuVenay zahtijevala je da njena Barbie nosi rolku, farmerke ili trenerku i da sjedi u režiserskoj stolici. Prodata je online za nekoliko minuta.