magazin
51

Miss SAD-a je vojna zapovjednica koja bi rado prihvatila poziv za borbu u Iraku

Klix.ba
Deshauna Barber
Ovogodišnja Miss Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je bila u vojnoj službi svoje zemlje. Deshauna Barber nastavit će takmičenje za Miss Universe kao pobjednica Miss SAD-a 2016. koje je održano u Las Vegasu.

Barber koja radi kao IT analitičarka za Ministarstvo trgovine SAD-a u Washingtonu, a koja je bila i komandantica logistike za 988. Quartermaster odred u Marylandu, titulu missice dočekala je u suzama.

Dvadesetšestogodišnjakinja čiji su majka, otac, brat i sestra također služili u vojsci tvrdi da je poslala snažnu poruku publici nakon govora o ženama u vojnoj misiji, rekavši da spol ne ograničava žene u Americi.

Izjavila je kako su žene jednake po svim pravima u SAD-u i dodala: "Kao zapovjednica svoje jedinice ja sam moćna i posvećena radu. Spol nas ne ograničava u SAD-u".

Ona je prva vojna zapovjednica koja je ikada osvojila titulu Missice i koja ističe da će sada kratko predahnuti od službe, jer se želi posvetiti modelingu. Barber kaže da će iskoristiti svoje godine i znanje kako bi se izborila za rješavanje problema samoubistava i posttraumatskog stresnog poremećaja među vojnicima.

Za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Barber je kazala da bi se trebao više fokusirati na pitanja veterana, umjesto što raspravlja o nevažnim temama. Ona je ranije izjavila da joj je pridruživanje vojsci bila najveća odluka koju je ikada donijela te da još uvijek nije bila raspoređena na neko strano ratište.

"Ako mi predsjednik Barack Obama zatraži da se borim u Iraku prihvatit ću poziv. Bila bih tamo za tren oka. To je ono što sam potpisala prije deset godina i za to opredjeljenje se i danas borim", kazala je Deshauna u Vegasu.

Rođena je u Columbusu, Georgia, ali je živjela u više država zbog vojne karijere njenog oca prije rješavanja stambenog pitanja u Washingtonu. Njen otac je služio specijalnim snagama 24 godine i tu je upoznao njenu majku koja je također bila u vojsci.

"Moja braća i ja smo znali da želimo služiti vojsci kada smo završili srednju školu. Ja sam se pridružila sa 17, a brat i sestra sa 18 godina", dodala je.

Diplomirala je na Univerzitetu Virginia State, a vojsci se pridružila 2011. godine.