Promocija u Tuzli
256

Lejla Karić borbu s karcinomom pretočila u knjigu: Čežnje i želje jedne djevojčice

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
"Stihovi mog srca" naziv je zbirke poezije koju je napisala 13-godišnja Lejla Karić u vrijeme životne borbe s karcinomom. Ovo spisateljsko ostvarenje promovisano je večeras u Narodnom pozorištu u Tuzli, a riječi izgovorene tokom predstavljanja djela prisutne nisu mogle ostaviti ravnodušnim.

Lejli Karić iz Gračanice pisanje pjesama predstavljalo je okupacionu terapiju tokom dugotrajnog bolničkog liječenja, transplantacije matičnih ćelija u Turskoj i kućne izolacije koja je uslijedila.

"U knjizi sam pisala o ljudima koje sam upoznala i steknutim prijateljstvima na putu ka ozdravljenju. Na njemu se našle brojne nedaće kojih se ne želim sjećati. Bolest koliko god da je teška bila pomogla mi je da shvatim koliko su sitnice vrijedne u životu", kazala nam je Lejla kojoj je aplastična anemija dijagnosticirana prije 17 mjeseci.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U svojim pjesmama otkriva ličnu tugu, čežnje i želje. Priča i o ljudima koje je susrela na tom putu, istovremeno, čak i u najtežim trenucima, pronalazi sitne razloge za radost i sreću, koje na duhovit način opisuje kroz svoje stihove.

"Drugari iz škole su mi od samog početka bili velika podrška, a prvu pjesmu sam napisala na Odjeljenju hematologije i onkologije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Sadržano je 45 pjesama, kroz koje sam željela ljudima opisati kako bolest doživljava jedno dijete", istaknula je Lejla, poručivši svim vršnjacima s dijagnosticiranim karcinomom da se moraju boriti na ovom putu, kao i da ne gube nadu u život.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Na području Tuzlanskog kantona svake godine se otkrije od 12 do 18 djece s nekim od oblika maligne bolesti, a uz kompleksan proces liječanja svima njima se pruža i psihosocijalna pomoć koja je od velikog značaja u teškim trenucima.

Većina nakon akutne faze bolesti postaje spremna otvoreno govoriti o oboljenju, kao što je to večeras učinila i 13-godišnja Lejla, mlada spisateljica koja priprema i roman na temu životne borbe.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Djeca pomoću likovnih, okupacionih i drugih radionica pokušavaju skratiti dane u bolnici. Nažalost, to je period kroz koji moraju proći, a mi se radujemo svakom njihovom uspjehu i tu smo da im budemo vjetar u leđa. Vodimo i zimske te ljetne rehabilitacije, kućne posjete i slično. Također, mi radimo i u zajednici koju educiramo u cilju smanjenja predrasuda i stigmatizacije. Želimo da se djeca nakon procesa bolničkog liječenja i kućne izolacije mogu vratiti u osnaženu društvenu sredinu koja će ih prihvatiti", kaže Amra Saračević, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti TK PIPOL.

U zavisnosti od vrste malignog oboljenja bolničko liječenje jednog mališana traje do godinu dana, nakon čega slijedi intenzivan period praćenja i kontrolisanja. U prosjeku za pet godina se može konsatovati da je dijete izliječeno.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Večeras je poručeno da rak nije zarazana bolest te da oboljeli mališani nisu nikakva opasnost za sredinu u kojoj žive. Nasuprot, to su maleni heroji koji su se izborili sa velikim neprijateljem, a potrebno im je dati svu moguću podršku, kako bi nakon dugotrajne socijalne izolacije bili aktivno uključeni u svoju matičnu sredinu.