|

Legendarni tenor Placido Domingo optužen za seksualno uznemiravanje

Legendarni tenor Placido Domingo optužen za seksualno uznemiravanje
3
A. P.
14.8.2019. u 23:08
35
komentara
3

dijeljenja
Legendarni tenor Placido Domingo optužen za seksualno uznemiravanje Placido Domingo (Foto: EPA-EFE)
Operska legenda Placido Domingo suočava se sa optužbama za seksualno uznemiravanje, ali ga je američka javnost osudila i prije nego je počela bilo kakva istraga.
Poznati pjevač našao se ove sedmice u centru skandala nakon što ga je za seksualno uznemiravanje optužilo više žena. AP je objavio izjave osam pjevačica, plesačica i drugih osoba koje su španskog tenora optužile za nepristojno dodirivanje, ljubljenje i druga neželjena ponašanja. Ipak, čini se da dosad nijedna nije predstavila jasan dokaz za svoje tvrdnje.

Istovremeno traje prava hajka na 78-godišnjeg operskog pjevača, a samo nekoliko sati od ove vijesti trebalo je operi u San Franciscu da otkaže njegov za septembar najavljeni nastup. Iz opere u Los Angelesu su bili malo oprezniji poručivši da će otvoriti istragu.

Domingo je na društvenim mrežama etiketiran kao "odvratni zlostavljač".

Ipak, za razliku od američke javnosti, operske kuće u Evropi ne trče da donesu zaključke. Zasad nijedna nije donijela odluke da isključe Dominga iz najavljenih nastupa u Milanu, Cirihu, Londonu i drugim glavnim gradovima.

"Ne vidimo nikakve osnove za izjavu ili reakciju zasnovanu na trenutnim saznanjima", poručili su iz ciriške opere, dok je voditeljica predstojećeg festivala u Salzburgu Helga Rabl-Stadler kazala da smatra "objektivno pogrešnim i na ljudskom nivou neodgovornim donijeti konačnu presudu u ovom trenutku".

Pojedine Domingove kolege i kolegice iz SAD-a poručile su da nisu iznenađeni ovim optužbama i da ga treba "pustiti da padne". S druge strane, u Evropi su oprezniji, a španski operski pjevači su redom stali u Domingovu odbranu. Opisali su ga kao gospodina i sjajnog prijatelja, kao i velikodušnog umjetnika, dok je jedna od kolegica iz Španije rekla da od njega nikada nije osjetila ni najmanje naznake neprikladnog ponašanja, već samo maksimalno poštovanje.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...