Osam žena
3

Legendarni tenor Placido Domingo optužen za seksualno uznemiravanje

A. P.
Placido Domingo (Foto: EPA-EFE)
Placido Domingo (Foto: EPA-EFE)
Operska legenda Placido Domingo suočava se sa optužbama za seksualno uznemiravanje, ali ga je američka javnost osudila i prije nego je počela bilo kakva istraga.

Poznati pjevač našao se ove sedmice u centru skandala nakon što ga je za seksualno uznemiravanje optužilo više žena. AP je objavio izjave osam pjevačica, plesačica i drugih osoba koje su španskog tenora optužile za nepristojno dodirivanje, ljubljenje i druga neželjena ponašanja. Ipak, čini se da dosad nijedna nije predstavila jasan dokaz za svoje tvrdnje.

Istovremeno traje prava hajka na 78-godišnjeg operskog pjevača, a samo nekoliko sati od ove vijesti trebalo je operi u San Franciscu da otkaže njegov za septembar najavljeni nastup. Iz opere u Los Angelesu su bili malo oprezniji poručivši da će otvoriti istragu.

Domingo je na društvenim mrežama etiketiran kao "odvratni zlostavljač".

Ipak, za razliku od američke javnosti, operske kuće u Evropi ne trče da donesu zaključke. Zasad nijedna nije donijela odluke da isključe Dominga iz najavljenih nastupa u Milanu, Cirihu, Londonu i drugim glavnim gradovima.

"Ne vidimo nikakve osnove za izjavu ili reakciju zasnovanu na trenutnim saznanjima", poručili su iz ciriške opere, dok je voditeljica predstojećeg festivala u Salzburgu Helga Rabl-Stadler kazala da smatra "objektivno pogrešnim i na ljudskom nivou neodgovornim donijeti konačnu presudu u ovom trenutku".

Pojedine Domingove kolege i kolegice iz SAD-a poručile su da nisu iznenađeni ovim optužbama i da ga treba "pustiti da padne". S druge strane, u Evropi su oprezniji, a španski operski pjevači su redom stali u Domingovu odbranu. Opisali su ga kao gospodina i sjajnog prijatelja, kao i velikodušnog umjetnika, dok je jedna od kolegica iz Španije rekla da od njega nikada nije osjetila ni najmanje naznake neprikladnog ponašanja, već samo maksimalno poštovanje.