Washington
9

FOTO+VIDEO / Legendama priznanja za životno djelo i prijem kod predsjednika

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Legendarni bend Led Zeppelin, glumac Dustin Hoffman, TV voditelj David Letterman, balerina Natalia Makarova i muzičar Buddy Guy nagrađeni su u nedjelju navečer za doprinos američkoj kulturi. Ceremonija u Washingtonu u centru John F. Kennedy bila je događaj godine u društvenom kalendaru umjetnika iz brojnih oblasti.

Nagradu za najbolji bend primio je Led Zeppelin, a njegovi članovi John Paul Jones (66), Jimmy Page (68) i Robert Plant (64) također su dobili i pojedinačne medaljone.

Godišnjoj dodjeli priznanja prisustvovali su predsjednik SAD-a Barack Obama i njegova supruga Michelle, a neki od laureata prethodno su imali svečani prijem u Bijeloj kući.

Obama je u svom govoru ovu večer nazvao izvanrednom i dodao da ona svjedoči kako su u Americi, više nego bilo gdje u svijetu, ljudi slobodni da slijede svoju strast i istraže svoje talente.

Foto: AFP
Foto: AFP
Ispričao je priču o Buddyju Guyju, koji je odrastao u siromašnoj porodici u Louisiani i žice za svoju prvu gitaru napravio od mreže za prozor. Potom se predsjednik prisjetio vremena kada se Dustin Hoffman pojavio na audiciji za ulogu u filmu "The Graduate", a član ekipe mu je, dok je izlazio, poklonio žeton za metro uz riječi: "Dečko, ovo će ti trebati". Ipak, Dustin je dobio ulogu u filmu i on je označio početak njegove plodonosne karijere.

Obama je također ispričao kako je Natalia Makarova 1970. godine pobjegla iz Sovjetskog saveza, a ime joj je onda izbrisano iz tamošnjih udžbenika i njeni zemljaci su bili primorani da uspjehe jedne od najvažnijih balerina svijeta prate na alternativne načine.

Za Led Zeppelin je rekao da su definisali rock and roll kao način života.

Svaki od laureata, istakao je Obama, utjecao je na živote praktično svih Amerikanaca.

Legendarni glumac Morgan Freeman je na sinoćnjoj ceremoniji odao počast Buddyju Guyju kao muzičaru koji je bio inspiracija Jimiju Hendrixu, Carlosu Santani i Rolling Stonesima, a Eric Clapton ga je nazvao najboljim živućim gitaristom.

Na dodjeli nagrada bili su i Glenn Close, Naomi Watts, Alec Baldwin i Jack Black.