{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zvijer na Mjesecu" na Obali

S
31.3.2009. u 12:52
0
0
"Zvijer na Mjesecu" na Obali
0
"Zvijer na Mjesecu" na Obali
Modul Memorije je program Festivala MESS koji je prvi put realiziran 1996 godine. Njegova ideja je suočavanje sa prošlošću, a na temelju umjetničkog izraza. U okviru ovogodišnjeg programa bit će prikazana i teatarska predstava ‘’Zvijer na Mjesecu’’, reditelja Dine Mustafića, a u produkciji Mostarskog Teatra Mladih.
Predstava “Zvijer na Mjesecu“ počinje u trenutku kada Aram sa autobuske stanice dovede kući svoju ženu Setu. Godina je 1921. a autobuska stanica je u Americi, u Milwaukeeju. Iako su posredstvom provodadžike Aram i Seta još prije tri mjeseca postali muž i žena, ovo je prvi put da su zajedno. Seta je preplašena šesnaestogodišnja djevojčica, koja je smrti svojih roditelja u stravičnoj noći svjedočila skrivena ispod hrpe ćebadi. Aram je, kao i ona, Armenac i siroče. Ona želi porodicu. On želi djecu. Puno djece. Novog čovjeka za svaku izrezanu glavu na njegovoj porodičnoj fotografiji...

Pitanja s kojim se reditelj Dino Mustafić bavi u ovoj pozorišnoj predstavi su sljedeća: Da li su oni koji prežive genocid osuđeni da ostatak svog života provedu kao njegovi živi spomenici, zakucani za tragičnu prošlost ličnim ranama i stravičnim slikama stradanja svojih najdražih?, ili je njihova dužnost da “povratkom u kult života” i prihvatanjem kao istine da je sreća način putovanja kroz život, a ne nedokučivo odredište, produže život ideji humanizma, i na taj način istovremeno efikasno isporuče “montekristovsku osvetu” onima koji ih nisu ubili samo zato što su ih slučajno promašili? Ili nesto treće?

Dino Mustafić na pitanja postavljena u tekstu odgovara, konvencionalnim ali maštovitim rediteljskim intervencijama. Kako personalizovati genocid? Kako ukazati na tragediju jedne nacije kroz priču o ocu bez sina, o ženi bez muža, o dječaku bez roditelja. U pitanju je kreativna i intimna, i za glumce i za publiku, emotivno zahtjevna predstava, koja nijednog gledaoca sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Tekst Richarda Kalinowskog je u izvođenju svjetski poznatih pozorišnih trupa već oduševio zahtjevnu pozorišnu kritiku teatarskih festivala.

Predstava "Zvijer na Mjesecu" je dobila nagradu "Ključ Tmače" za najbolju predstavu nastalu u 2008. godini, prema izboru žirija Časopisa za dramu, teatar i odgoj ‘’TmačaART’’, a isti žiri je dodijelio nagradu ‘’Tmačin prsten’’ za najbolju mušku ulogu glumcu Bravo Erminu.

U predstavi igraju: Jelena Kordić, Ermin Bravo i Boris Ler.

Dramaturgiju potpisuje Ljubica Ostojić, a scenografiju i kostimografiju Vanja Popović.

Predstava će igrati 4., 5. i 6. aprila na Otvorenoj sceni Obala, ulica Obala Kulina bana 11, sa početkom u 20 sati.

Informacije i rezervacije na broj 062 549 971, prodaja ulaznica na blagajni Otvorene scene Obala sat prije početka predstave.

Cijena ulaznice je 10 KM, s tim da je za đake, studente i penzionere cijena 5 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: