Pravo ljudski film festival
0

Zumiraj prava počinje okupacijom javnog prostora

Sarajevo-x.com
Kao uvod u program za mlade Zumiraj Prava danas će na različitim mjestima u gradu biti postavljena izložba 8 odabranih fotografija 6 autora i autorica sa konkursa "Oprez! Okupacija javnog prostora!", koja ima za cilj da se zapitamo gdje nam nestaju igrališta i parkovi i šta su to javni prostori.

Zvanično, izložba Marine Kelave "Ruke od kaktusa" otvorit će ovaj program za mlade, dok će biti prikazana i tri filma koji se bave tematikom koja okupira mlade ljude tokom odrastanja. Sadržaji Zumiraj Prava programa odvijaju se u Kinu Kriterion.

Treći dan 6. Pravo Ljudski Film Festivala proteći će u znaku selekcije Kratki Kung-fu u okviru koje će publika vidjeti 5 filmova (Usred ništavila, Radiostan, Nevidljiva granica, Doviđenja Mandima, Teta ritam), dok će iz takmičarske selekcije biti prikazana tri filma (Mašina, Na ivici Rusije i Phnom Penh uspavanka).

Fokus na Extra Muros selekciju nastavit će se u subotu, kada će biti prikazana preostala 4 filma koja su u konkurenciji za najbolji film Festivala. Također, u subotu u galeriji Duplex 10m2 u 12 sati će biti održana diskusija "Haj’mo pričati o kuriranju filma" u kojoj će učestvovati selektori/ce i direktori/ce festivala od Stokholma, Leipziga, Sheffielda, preko Sarajeva, sve do Prizrena i Skopja. Oni će otkriti tajne filmske selekcije i šta je potrebno da se zaključi jedan filmski program.

Inače, drugi dan 6. Pravo Ljudski Film Festivala obilježili su filmovi iz selekcije Projekcija Švedske, koja je realizirana u saradnji sa TEMPO festivalom iz Štokholma. O fenomenu zaluđenosti poznatim ličnostim govorio je kratki film Poljubiti Billa Emelie Wallgren, dok je film Christine Honglund Kosa je važna, govorio o spoznaji koliko nam je važan lični izgled za samopouzdanje i identitet ličnosti. Publiku se posebno dojmila, dirljiva priča o ljubavi i braku između Izraelke Jasmin i Palestinca Assija, Ljubav u ratno doba koje je borba za pravo da žive zajedno ili u Izraelu ili Palestini preko Berlina dovela do Beča.

Na kraju dana prikazan je uznemirujući kratki iranski film Bez traga o masakru koji su prije više od 30 godina počinile iranske vlasti nad nedužnim civilima, o čemu se godinama šutjelo, a medijski izvještaji su cenzurisani.