Pravo Ljudski Film Festival
0

Zumiraj prava okupio mlade iz cijele BiH

FENA
U kinu Kriterion sinoć je počeo program za mlade 6. Pravo Ljudski Film Festivala - Zumiraj prava.
Tokom tri dana oko 100 mladića i djevojaka iz cijele Bosne i Hercegovine pogledat će 20 filmskih projekcija, a kroz četiri radionice će imati priliku da bolje razumiju dokumentarnu fotografiju i film, te pojam aktivizma.

Kroz zajednički rad i druženje, mladi će odabrati najbolji film Zumiraj prava programa, što će biti poznato na ceremoniji dodjele nagrada u ponedjeljak.

Svi sadržaji će se odvijati u kinu Kriterion, a ulaz je slobodan.

U okviru današnjeg glavnog programa, u kinu Meeting Point bit će prikazana preostala četiri filma iz takmičarske selekcije Extra Muros koja su u konkurenciji za najbolji film Festivala.

Riječ je o filmovima "Čileanska zgrada", "Uliksi", "Svi ste vi kapiteni", te "Mirage".

Također, kao jedan od važnijih pratećih sadržaja, Festival danas na diskusiji okuplja selektore filmskih festivala iz Stokholma, Leipziga, Sheffielda, preko Sarajeva sve do Skoplja i Prizrena, koji će razmijeniti iskustva o načinu selekcije filmova i kreiranju programa.

Pravo Ljudska nedjelja će proteći u znaku specijalne selekcije Logike ljubavi posvećene ovogodišnjoj članici žirija Barbari Hammer, americˇkoj umjetnici, koju smatraju majkom i pionirkom queer feministicˇkog filma.

Publika će moći pogledati njene filmove "Konj nije metafora" (o moći življenja u sadašnjem trenutku do kraja i s najvećom slobodom), "Umivaonik Maje Daren" (oda majci američkog avangradnog filma), "Popodnevne mreže" (film Maje Deren), te "Generacije" (o mentorstvu i prenošenju tradicije osobnog, eksperimentalnog načina snimanja filma), a potom i doksati sa ovom istaknutom umjetnicom, saopćeno je iz pres-službe Festivala.