Kultura
0

Znanstveni skup "Fra Marko Dobretić (1707-1784) i njegovo stoljeće"

FENA
U organizaciji Kulturno-povijesnog instituta Bosne Srebrene Sarajevo, Franjevačkog samostana sv. Luke – Jajce te župe i općine Dobretići 8. i 9. juna bit će održan simpozij "Fra Marko Dobretić (1707-1784) i njegovo stoljeće".

Simpozij u Dobretićima organizira se u povodu 300 godina od rođenja ovoga teologa i apostolskoga vikara u Bosni (1773-1784).

Dvodnevni program podijeljen je u tri tematske cjeline: I." Bosanski ejalet u 18. stoljeću", II. "Katoličanstvo u BiH tijekom 18. stoljeća", III. "Jezik i književnost u BiH tijekom 18. stoljeća".

Dobretić je teološki pisac iz grupe starijih bosanskih franjevaca (Djelo: Kratko skupljene ćudoredne iliti moralne bogoslovice svrhu sedam katoličanske crkve sakramenata, Ancona 1782), a važan je i s književne strane, što će svakako pokazati i referentni radovi ovoga simpozija. Njegovo, 18. stoljeće, kao stoljeće buđenja katoličanstva u BiH, obilježeno je posebno njegovim pastoralnim putovanjima kada bi obilazio cijeli Vikarijat i slao izvještaje u Rim.

Ovaj će simpozij vrednovati i ocijeniti ne samo ovaj aspekt njegova života i rada, nego cjelovito progovoriti o njemu i vremenu u kojemu je fra Marko živio.