{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Značajni rezultati na tri arheološka lokaliteta

F
20.9.2008. u 17:54
1
0
Značajni rezultati na tri arheološka lokaliteta
1
Značajni rezultati na tri arheološka lokaliteta
Visoko
Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH, u saradnji sa Njemačkim arheološkim institutom i Univerzitetom iz Kiela, došao je do veoma značajnih rezultata na tri od ranije poznata arheološka lokaliteta mlađeg neolita, odnosno butmirske kulture, na području Visokog.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Voditeljica tima Zemaljskog muzeja Zilka Kujundžić-Vejzagić kazala je danas u razgovoru za Fenu da se radi o lokalitetima selo Hadžići, Moštre nedaleko od Okolišta i Zagrebnice u Donjoj Papratnici. Radi se o prahistorijskim naseljima, čija starost se procijenjuje na 5.000 do 6.000 godina.

- Zapravo pokušavamo, zahvaljujući velikom istraživanju na lokalitetu Okolište prethodnih godina, da saznamo što više o načinu naseljavanja tih kasnoneolitskih populacija na području centralne Bosne, odnosno u vrijeme butmirske kulture, kazala je Kujundžić-Vejzagić.

Naime, ovaj tim je u proteklih pet godina ostvario izuzetne rezultate na velikom neolitskom (mlađe kameno doba) naselju Okolište, koje je najpoznatiji svjetski magazin za nauku Science proglasio najznačajnijim neolitskim nalazištem u Evropi.

Prema dosadašnjim saznanjima, kaže Kujundžić-Vejzagić, ovo su manja naselja u odnosu na Okolište, odnosno satelitska naselja koja su na neki način ovisila od Okolišta kao centralnog naselja.

Radovi traju već tri sedmice, a rezultati su veoma zanimljivi. Posebno je značajno što su na dva lokaliteta pronađeni ne samo ostaci butmirske kulture, nego i veoma značajni nalazi iz doba eneolitika (bakarnog doba), odnosno početka metalnog doba na području BiH, koje još nije tako dobro istraženo.

Do sada je pronađeno, uglavnom u Moštrima, dosta ostataka keramike, ostatak jedne veće kuće, nekoliko kalupa i čak jedan bakarni predmet, što jasno govori da se radi o jednoj eneolitskog kulturi.

- Po našim saznanjima, na osnovu keramike se može zaključiti da se radi o jednoj ranoj eneolitskoj kulturi, tzv. latenska kultura, ali, također, ima ostataka badenske i kostolačke kulture. To su tri eneolitske kulture koje se na neki način susreću na prostorima BiH. Naravno, daljnja istraživanja će nam dati jasnu sliku o svemu tome, kazala je Kujundžić-Vejzagić.

Ona je najavila da će radovi na samom Okolištu biti nastavljeni krajem mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: