58. festival MESS
4

Zlatni lovorov vijenac festivala MESS dobio Chris Keulemans

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Nagradu Zlatni lovorov vijenac, koja se inače dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti i umjetnosti uopće, večeras je dobio Chris Keulemans.

Nakon odigrane predstave "Kralj Lear" u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u Bijelom salonu navedene institucije kulture uručena je najznačajnija nagrada Internacionalnog teatarskog festivala MESS Zlatni lovorov vijenac. Ovogodišnji laureat je izuzetni filmski djelatnik Chris Keulemans.

"Prije dva mjeseca boravio sam u Amsterdamu i između ostalog ručao sam s Chrisom Keulemansom. Pričali smo o raznim temama, a dotakli smo se i opsade Sarajeva. Tačnije, Chris i ja smo se prvi put sreli 1993. godine u Amsterdamu i odmah smo stupili u zanimljivu konverzaciju. Kako je priča tekla, mi smo naručivali sve više i više pića, a u jednom trenutku Chris se obratio konobaru i pitao ga koliko ima godina. Nakon što mu je ovaj odgovorio, Chris mu je počeo pričati o Sarajevu i problemima u kojima se nalazi, a razgovor je tekao sve do jutra", izjavio je režiser Haris Pašović o amsterdamskom druženju s Keulemansom.

Također, Pašović je naglasio kako je Chris Keulemans njemu i mnogim drugim izbjeglicama iz BiH pomogao da prežive u najtežim trenucima života tokom 90-ih godina.

"Chris je danas, na neki način, naš sugrađanin. Holandski fond za medije 'Press Now' slao je i šalje svoje izaslanike da dobrovoljno rade u kriznim područjima širom svijeta. Mnogi volonteri tokom 90-ih godina javili su se da rade u mnogim opasnim zonama, a za BiH samo se javio Chris Keulemans. Nakon prve posjete Sarajevu, Chris je nastavio posjećivati naš glavni grad gdje je stekao mnoga prijateljstva", istakao je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković.

Direktor MESS-a naglasio je kako je supruga Chrisa Keulemansa opisala samo jednim izrazom - poklon. On se složio s tom riječju i kazao je kako je Keulemans poklon Sarajevu.

"Čini mi se malo suludim proslavljati nešto ovako. Ja sam uvijek imao prijatelje ovdje i to će tako i ostati. Od ljudi iz Sarajeva sam zapravo i naučio šta je prijateljstvo. Mogao bih mnogo govoriti o ljudima ovih prostora, ali bih oduzeo puno vremena. Ja sam tu zbog vas i ova nagrada je trebala biti uručena vama", naglasio je Chris Keulemans nakon što je primio nagradu.

Uručenje "Zlatne lovorove liske" uslijedilo je nekoliko sati nakon izvođenja predstave "Bagdad" u kojoj glavnu ulogu igra upravo Chris Keulemans.