Udruženje
72

"Zlatni kist" iz Sarajeva terapijsko-kreativnim programom pomaže osobama s invaliditetom

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Zbog nepostojanja institucionalne podrške osobama s invaliditetom, djeca, mladi i odrasli s nekom vrstom invaliditeta nemaju mogućnost da kvalitetno provedu slobodno vrijeme. Upravo to je razlog zbog kojeg je Elma Tabaković, kojoj je prije nekoliko godina dijagnosticirana multipla skleroza, osnovala udruženje "Zlatni kist".

"Kao osoba oboljela od multiple skleroze i 90-postotni invalid spoznala sam važnost psihičkog stanja oboljelih u svakodnevnom životu. Stvaranje i ukrašavanje predmeta decoupage tehnikom za mene predstavlja okupaciju pomoću koje se osjećam korisnom i raspoloženom", rekla nam je predsjednica Udruženja "Zlatni kist" Elma Tabaković.

Podsjeća da timski rad mnogo utječe na rast i razvoj čovjeka i naglašava da je okupaciona terapija namijenjena svima koji imaju volju i želju za kreativnim izražajem.

"Potrebno je da se osobe s invaliditetom psihički ojačaju i integriraju u društvo, odnosno da steknu vjeru u sebe i samostalnost u nekim aktivnostima. Kreativno terapijski učinak je veoma značajan, a naš cilj je uključiti što više djece, mladih i odraslih u okupacionu terapiju s ciljem razvijanja motorike, psiho-fizičkog zdravlja, edukacije i socijalizacije", rekla je.

Ciljevi i zadaci udruženja su provođenje terpijsko-kreativnog programa, razvijanje solidarnosti među članovima, socijalizacija, druženja i razmjene iskustava kroz rad, organizovanje izložbi, bazara i sajmova.

Svoje ciljeve i djelatnosti ovo udruženje će ostvarivati kroz terapijsko-kreativne radionice koje se sastoje od ukrašavanja predmeta upotrebom različitih pomogala kao što su: tečno staklo, metal, čipka, akrilne boje, reljefne paste i slično.