Kultura
25

"Životinjska farma", predstava i kojoj publika dodjeljuje uloge glumcima

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra ponovo se izvodi predstava "Životinjska farma" autora Georgea Orwella u režiji Dine Mustafića. Izvođenja su zakazana za subotu, 5. decembra i ponedjeljak, 7. decembra u 20 sati.

Ovo je predstava u kojoj nema klasične glumačke podjele. Na sceni se nalazi 14 glumaca, jedan od njih (Benjamin Bajramović) je George Orwell, a ostale uloge dodjeljuje publika.

Svaki gledalac će dobiti zvono i jačinom zvuka zvona, glasa ili udaranja nogama o pod, mjeri se jačina zvuka i tako se saznaje kojem glumcu i za koju ulogu ide glas publike. S obzirom na to da se svaki put određuje nova glumačka podjela, tako i publika svakim igranjem prisustvuje novoj premijeri "Životinjske farme".

U predstavi igraju: Ejla Bavčić Tarakčija, Snežana Bogićević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Sead Pandur, Enes Salković, Igor Skvarica.

Režiju za predstavu "Životinjska farma" potpisuje jedan od najvećih teatarskih reditelja u BiH, Dino Mustafić koji ujedno prvi put režira u Sarajevskom ratnom teatru.

"Životinjska farma“ nastala je kao reakcija na zastranjenje jedne historijske revolucije. Sama radnja romana smještena je u životinjski svijet ukazujući na tu vječnu ljudsku slabost i nemoć da se odoli pred izazovom onoga što nam nudi moć nad drugim. Opisujući sunovrat koji počinje korak po korak, od samoljublja, sitnih povlastica, pohlepe, pripisivanja sebi tuđih zasluga, osobnih interesa, laži, izdaje, korupcije... pa do totalitarizma", stoji u najavi ove predstave.

Rezervacije za predstavu u nedjelju se mogu obaviti svaki radni dan od 10h do 16h na 033 664 070 ili tokom vikenda na 064-4-168-148.