Umjetnička galerija BiH
0

"Život u kutiji" Josipa Mijića

FENA
Izložba Josipa Mijića "Život u kutiji" bit će otvorena večeras u 19 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.

"Josip Mijić, slikar po zvanju, po opredjeljenju poštovalac zbilje svijeta, ali i avanturist koji ne taji želju za iskorakom i preko ruba, ne prestaje dublje razaznavati i propitivati tvarno-duhovnu zbilju. On se naslijepo ne prepušta ni pukim datostima, ni diktatu suhe logike, ni galopirajuće tehnike, ni trendovskoj razularenosti.

Na nekoliko radova autor pribjegava inverziji. Na bljedilu podloge i u bjelini sustava okvira, koji tvore treću dimenziju, crni kvadrat ili okvir označuju mogućnost i iznimnost onog drukčijeg-suprotnog. No, ni crnilo nije prokletstvo. Iz njega i od njega - praha i gliba kreće se prema bjelini i svjetlu", zapisao je povodom ove postavke fra Vendelin Karačić.

Josip Mijić rođen je 1975. godine u Travniku. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirao je 2002. godine na slikarskom odjelu u klasi prof. Ante Kajinića gdje je 2005. godine završio postdiplomski studij.

Predaje Teoriju prostora i Kompjutorsku grafiku u statusu mlađeg asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu pri Sveučilištu u Mostaru.