Premijera pred zeničkom publikom
23

"Život je pred tobom" u režiji Lajle Kaikčije

Klix.ba
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je najavljena premijera predstave "Život je pred tobom", autora Romena Garija, a u režiji Lajle Kaikčije.

Svoj komentar na predstavu koja će Zeničanima premijerno biti predstavljena 19. januara, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, dao je Hasan Džafić koji je istakao da je uvrštavanje romana Romaina Gary-a u repertoar Bosanskog narodnog pozorišta ukazuje na važnost dekonstrukcije stereotipa društvenih zajednica.

"Da po opskurnim predgrađima i ozloglašenim kvartovima blještavih metropola žive kriminogeni i za 'dobro odgojeno' građanstvo pogubni „elementi“ – predrasuda je, dakako, stereotip koji, kao i svaki drugi, produbljuje jazove među ljudima i uvećava njihova otuđenja. Uvrštavanjem dramatizacije romana Romaina Gary-a 'Život je pred tobom', u repertoar Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji tematizira traumatično odrastanje i potragu za identitetom jednog 'obojenog' dječaka bez roditeljskog staranja, želimo ukazati na važnost dekonstrukcije, ne samo ovog, gore spomenutog stereotipa, nego i svih drugih, a prvenstveno onih koji proističu iz rasnih, rodnih, generacijskih i ostalih urođenih ili stečenih, prirodnih i neprirodnih različitosti i podjela unutar društvenih zajednica.", kazao je Džafić, te dodao da je angažman Lajle Kaikčije i njenih saradnika rezultirao predstavom koja publiku ne šokira, ali ne ostavlja ni ravnodušnom.

Lajka Kaikčija je kazala da je bilo zadovoljstvo da uradi dramatizaciju i režiju romana "Život je pred tobom", te je ukratko dala svoj osvrt i poruku same predstave.

"Priče poput ove iz predstave 'Život je pred tobom', sugerišu nam gdje i u čemu da tražimo izlaz iz tog lavirinta straha. Bez velikog filozofiranja, ova priča nam ukazuje i nudi ljubav kao najveću ljudsku vrijednost koja može pobijediti strah. Ljubav ruši predrasude i zidove, spaja nespojivo, daje nam nadu bez koje su naši životi besmisleni. Razlike ne postoje, one su samo u našim glavama. Ljubav je razlog za živjeti, a strah za patiti i živ umirati. Vjerujem da još nije kasno opredijeliti se.", zaključila je Lajla Kaikčija.

U predstavi igraju: Igor Skvarica (Muhamed), Faketa Salihbegović-Avdagić (Roza), Mugdim Avdagić (Ćamil), Sabina Kulenović (Nadin), Saša Handžić (Lola), Muhamed Bahonjić (Jusuf Kadir), a u predstavi će osim igranih i animiranih elemenata, biti montirani isječci iz filma "Casablanca".