{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2014.

9.8.2014. u 10:34
0
0
Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2014.
0
Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2014. u kategoriji kratki film sačinjavaju Alessandro Marcionni, Urszula Śniegowskai Zora Stančič
Alessandro Marcionni
Alessandro Marcionni
Alessandro Marcionni direktor sekcije Pardi di domani Filmskog festivala u Locarnu (Švicarska). Rođen je 1979. u Luganu u Švicarskoj. Studirao je pravo, ali je odlučio da radikalno promijeni životni smjer, te je krenuo na studij kinematografije i stekao diplomu filmskog režisera. U međuvremenu je započeo saradnju s Filmskim festivalom u Locarnu. Nakon nekoliko godina na poziciji koordinatora, od 2009. je direktor sekcije Pardi di domani, koju je Locarno posvetio kratkim i filmovima srednje dužine. Osim na festivalu, radi i kao urednik za razne televizijske kuće (tri švicarska javna TV kanala, italijanski RAI, Euronews...). Godine 2004, s drugim je švicarskim režiserima osnovao švicarsko-italijanski odjel Kina, pokreta koji je nastao u Kanadi 1999. i koji je producirao preko 400 niskobudžetnih kratkih filmova.

Urszula Śniegowska
Urszula Śniegowska
Urszula Śniegowska je umjetnička direktorica Američkog filmskog festivala u Wroclawu (Poljska) kojeg organizira asocijacija New Horizons (a čije će 5. izdanje biti održano od 21. do 26. oktobra 2014). Prije toga je radila kao kustosica za film i video u Centru za savremenu umjetnost Ujazdowski Castle u Varšavi, gdje je organizirala cjelogodišnji filmski program (KINO.LAB) i nekoliko retrospektiva filma i umjetnosti, uključujući prezentacije Jonasa Mekasa, Jana Lenicae, Ulrike Ottinger i Waleriana Borowczyka. Već nekoliko godina Ula je članica odbora Međunarodne asocijacije art house kina CICAE (od 2007. do 2010. i od 2012. godine do danas), a bila je i članica žirija CICAE i Europe Cinemas na filmskim festivalima u Veneciji, Berlinu i Cannesu (2005-2013). Sarađuje s Međunarodnim filmskim festivalom WATCH DOCS. Human Rights in Film, koji se održava u Varšavi. Piše o filmu i kulturi (za Obieg, KINO, Filmweb).

Zora Stančič
Zora Stančič

Zora Stančič je vizualna umjetnica koja djeluje na područjima savremene umjetnosti, arhitekture i filma. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i završila postdiplomski studij na ALU u Ljubljani. Njeni radovi su dio svjetski poznatih zbirki muzeja i galerija, dobitnica je brojnih nagrada. Kao scenografkinja i kostimografkinja sudjelovala je u nekoliko slovenačkih filmova. Živi i radi u Ljubljani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: