{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žiri Takmičarskog programa za kratki film

S
6.8.2008. u 15:20
0
0
Žiri Takmičarskog programa za kratki film
0
Žiri Takmičarskog programa za kratki film
U žiriju Takmičarskog programa za kratki film Sarajevo Film Festivala naći će se:
Michael J. Werner, kopredsjedavajući Fortissimo Films-a, SAD

Michael J. Werner smatra se veteranom u poslovima distribucije filmova, sa tridesetogodišnjim iskustvom u internacionalnoj distribuciji i konsultantskim poslovima, naročito za azijsko-pacifičku regijiu. 1995. godine pridružio se kompaniji Fortissimo Film Sales kao spoljni konsultant, da bi 2000. postao partner u kompaniji. Werner se prvobitno bavio velikim komercijalnim filmovima poput Die Hard 3, Talk Radio i Evita, a njegovi klijenti su bili kompanije poput 20th Century Fox International, IBM, Polygram, The Sunshine Group/CineAsia. Potpisuje i izvršnu produkciju ili je koproducent na nekoliko poznatih nezavisnih filmova, kao što su Shortbus, P.S., The Night Listener, Mysterious Skin, Tokyo Sonata, Invisible Waves, Springtime in a small town i Disgrace. 2005. godine na Chicago Film Festivalu, zajedno sa drugim kopredsjedavajućim Fortissima, Wouterom Barendrechtom, Werner je nagrađen Srebrnim Hugom za doprinos svjetskoj kinematografiji , a 2006. na Bangkok Film Festivalu dodijeljena im je nagrada Zlatni Kinnaree za doprinos azijskom filmu. Živi i radi u Hong Kongu, a od 2006. godine član je Izvršne sekcije Akademije za film.

Šejla Kamerić, umjetnica iz BiH

Šejla Kamerić rođena je u Sarajevu 1976. godine. Trenutno živi u Sarajevu i Berlinu. Do 2000. godine radila je u okviru dizajnerske grupe Trio i kao umjetnički direktor marketinške agencije Fabrika. U svom radu koristi fotografiju i video kao medij preko kojeg upoređuje eksplicitni socijalni kontekst sa vlastitom, intimnom perspektivom. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u cijelom svijetu (u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Kosovu, Japanu, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, SAD, Izraelu…). Njeni kratki filmovi prikazivani su i nagrađivani na mnogobrojnim festivalima (Daydreaming (2004): 51. International Short Film Festival Oberhausen, Njemačka; What do I know (2007): svjetska premijera na 64. Venezia Corto Cortissimo, prikazan i u okviru 13. Sarajevo Film Festivala, bio u takmičarskoj selekciji 30. Clermont - Ferrand Short Film Festivala. Na 5. Zagreb Film Festivalu, 2007., u okviru programa kratkog filma WHAT DO I KNOWN je proglašen najboljim kratkim filmom, a dodijeljena mu je i Best Fiction Film Award na ovogodišnjem Adana Altın Koza Film Festivalu. Šejla Kamerić dobitnica je nagrade DAAD Fellowship za 2007. godinu.

Jay Jeon, selektor Pusan Film Festivala, Južna Koreja

Jay Jeon rođen je 1959. godine u Seoulu, Južna Koreja, gdje je i završio studij novinarstva i komunikologije na Univerzitetu Sung Kyun Kwan. Jedan je od članova East-West Film Group koja je djelovala ranih 80-tih godina kao dio Goethe Instituta. Jeonovi osovni projekti su društveno angažirani progresivni filmovi. Uređivao je nekoliko publikacija koje predstavljaju svjetske reditelje i filmske profesionalce, a pokrenuo je i kvartalni magazine Film Language koji je imao značajan doprinos u opsežnijoj analizi novog korejanskog filma, kao i poticanju dubljeg interesa za njega. Ranih 90-tih godina Jeon je pokazao interes i za filmsku produkciju. Jedan od njegovih najranijih radova u produkciji je film Tales of City, kojeg je režirao Lee J-yong. Bio je i asistent producenta na filmu Spring in My Hometown, u režiji Leeja Kwangmoa, kao i koproducent na filmovima Leejaa Chang-donga: Peppermint Candy i Oasis. Potpisuje produkciju i za TV dokumentarac An Odyssey into the Cinema World, 1995. 2005. godine nagrađen je sa Cultural Medal za promociju korejanskog filma u svijetu. Trenutno je na funkciji selektora Pusan International Film Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: