Teška odluka
9

Žiri je odlučio: Objavljeni finalisti Sarajevo Photography Festivala

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Objavljena su imena finalista čije fotografije će biti izložene na Sarajevo Photography Festivalu, koji će se održati u periodu od 30.5. do 02.6. na nekoliko lokacija širom Sarajeva.

Ovogodišnji festival privukao je stotine umjetnika, te na hiljade fotografija iz čak 58 zemalja.

Ceremonija proglašenja pobjednika će biti u koncertnoj dvorani BKC (Bosanskog kulturnog centra) 31. maja u 19:00h, a nakon toga će biti otvorena i izložba radova svih finalista.

Imena finalista možete saznati na ovom linku.

Grand Prix pobjednik će osvojiti novčanu nagradu od 4.000KM, dok će svi pobjednici prvog mjesta biti nagrađeni vrijednim nagradama od strane Canona, kao i zvaničnom festivalskom statuom.

Svi finalisti će biti izloženi u galeriji BKC, a kasnije će izložba putovati i do drugih galerija i gradova širom BiH. Dodatno, svi ovi fotografi će biti predstavljeni u štampanom izdanju knjige Sarajevo Photography Festivala.

Ocjenjivanje hiljada izvanrednih prijava definitivno nije bilo lagan zadatak, a u žiriju su se nalazili:

Nanna Heitmann (DOKUMENTARNA): Saradnica Magnuma i nagrađivana foto novinarka.

Luca Venturi (PEJZAŽ): Direktor Siena International Photo Awards.

Lars Lindemann (ŽIVOT): Direktor Hamburg Portfolio Review.

Petar Trbović (MODA): Modni direktor Vogue Adria.

David Pujado (MOBILNA): Direktor Belgrade Photo Month.

Selma Selman (KONCEPTUALNA): Konceptualna umjetnica i aktivistkinja.

Natali Grace Levine (VJENČANJA): Urednica magazina Wezoree.

Hana Knizova (PORTRET): Portretna i modna fotografkinja.

"Ove godine, SPF će ugostiti impresivan niz poznatih ličnosti iz oblasti vizualnih umjetnosti, od uglednih članova žirija do voditelja radionica i predavača. Ove godine nam se na festivalu pridružuje tim Vogue Adria: Filip Kuludrović (kreativni urednik Vogue Adria) će raditi pregled portfolija, a Petr Trbović, modni urednik Vogue Adria je član žirija u modnoj kategoriji. Pored toga, festival će ugostiti Larsa Lindemanna, istaknutog kustosa, izlagača i kreativnog direktora iz Hamburga, očekuje nas i izložba sjajne fotografkinje Tanya Habyoqua 'Occupied Pleasures' koja prikazuje život ljudi u Izraelom opkoljenoj Gazi, Jerusalemu i Zapadnoj Obali.

Festival od prvog izdanja sarađuje s kulturnim institucijama, pa se tako program do sada održavao na Akademiji likovnih umjetnosti, u muzejima i galerijama (Art Aevi, Umjetnička galerija, Historijski muzej, Europe House, Goethe institut, Vijećnica, itd.). Kroz ove saradnje, SPF ne samo da obogaćuje kulturnu scenu Sarajeva, već jača veze između festivala i šire umjetničke zajednice", istaknula je Aida Redžepagić, direktorica Sarajevo Photography Festivala.

Sačuvajte datum od 30. maja do 2. juna i uživajte u mnoštvu bogato sadržaja koje i ove godine organizuje Sarajevo Photography Festival.