Kultura
0

Zimski salon knjige opravdava očekivanja

FENA
U prostoru Colegium Artisticuma, u Centru Skenderija, u toku je Drugi zimski salon knjige, kojeg je i ove godine, na 1.200 kvadratnih metara, organizovala TKD "Šahinpašić".

"Ove godine imamo 58 izlagača iz BiH i Srbije koji su izložili oko 30.000 naslova izdavača iz regiona i svijeta. Salon dnevno posjeti više od 1.000 posjetilaca, u dane vikenda bilo ih je čak i po 2.500. Izlagači su zadovoljni i prodajom knjiga, rekao je za Fenu zamjenik direktora ove poznate izdavačke kuće Ajdin Šahinpašić .

Predstavnik beogradske izdavačke kuće "Mono i Manjana" Nenad Atanasković kaže da uživa na Salonu, više je nego zadovoljan prodajom, jer sarajevsko publika zna da cijeni dobru knjigu. Ova izdavačka kuća u proteklih pola godine izdala je oko 50 novih naslova, a najprodavanija knjiga i na beogradskom i na sarajevskom salonu su knjige "Kaluđer je prodao svoj ferari" Robina S.Šarma, "Pod mermernim svodom" i Enciklopedijski istorijski atlas.

Nakladna kuća ZORO, pored vlastitih izdanja vrši i dristribuciju "Medicinske knjige" i "Algoritma" , izdavača iz Hrvatske, a sve do kraja godine davaće popust do 20 posto, rekao je Samir Fazlić, predstavnik ove kuće, koja je najviše prodala kniga autora O. Pamuka, M. Jergovića, F.N.Haver, te knjige "Elijahova stolica" Igora Štiksa.

Posjetioci Salona knjige svakodnevno mogu prisustvovati i promocijama knjiga. Tako će u ponedjeljak u 16 sati biti promovirana knjiga "Bošnjaci u dijaspori - historijat, problemi, analize, perspektive" autora Alage Derviševića, a u subotu, 23.decembra, u 13 sati, knjiga "Immo pectoris" Ismeta Salihbegovića. Istoga dana, u 16 sati, bit će predstavljena i knjiga "Manje do ništa" Esada Bajtala, a u 18 sati knjiga priča "Zlatke i haznadari", autorice Emnine Bašić, pobjednice Međunarodnog književnog konkursa "Zuko Džumhur" 2006. godine. Posljednjeg dana Salona, svoju knjigu "Jeres - pseći sin", u 18 sati, promovirat će Rajko Đurica.

Drugi zmski salon knjige otvoren je od 10 do 19 sati sve do 24. decembra, cijene knjiga snižene su do 50 posto, a ulaz je besplatan.