UWC Mostar
6

Zimski festival djece iz cijelog svijeta: Umjetnost ujedinjuje ljude

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U tri naredna dana, učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru organizuju tradicionalni Zimski umjetnički festival. Ovom manifestacijom djeca iz cijelog svijata zajedno sa svojim mostarskim vršnjacima kroz umjetnost druže se i sarađuju.

Festival je počeo likovnom radionicom u predvorju mostarske Gimnazije, a Jose Perez s Gvatemale, polaznik UWC Mostar, nam je kazao kako je presretan zbog prilike da stvara sa svojim vršnjacima iz Hercegovine.

"Ovo je odlična prilika za upoznavanje lokalne zajednice i nas koji pohađamo Koledž ujedinjenog svijeta, želimo pokazati kako prava umjetnost ujedinjuje ljude. Mostar je jedna posebna sredina i postoje značajne prilike na kojima i mi koji dođemo sa strane možemo raditi na poboljšanju", kazao je Jose Perez.

Adla Velagić Ćurić, glasnogovornica Koledža ujedinjenog svijeta, kazala kako se festival otvara večeras u OKC Abrašević.

"Festival se otvara večeras od 19 sati jednom zanimljivom izložbom 'Mostar viđen međunarodnim očima'. Ovo je jedanaest festival koji organiziramo, ove godine je dosta bogat sadržaj. Počinjemo radionicama, vrijedi izdvojiti da ćemo u sljedeća tri dana imati mnoštvo sadržaja, a posebno nam je bitna izložba radova učenika koledža koja će se održati u Kosači", kazala je Velagić Ćurić.

Adla Velagić Ćurić kazala je i kako će se na posetskoj večeri u petak, predstaviti pjesnici iz cijelog svijeta, na svojim maternjim jezicima

"Finalni dan je u nedjelju, kada u Kosači organiziramo zajednički koncert djece s Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije u Mostaru, koji se organizira u OKC Abrašević", najavila je Velagić Ćurić, naglasivši da su UWC Mostar i lokalna zajednice sve ove godine postali uhodan tim te da ovakva dešavanja uvijek prolaze jako dobro, uz značajnu pažnju građana, srednjoškolaca, a posebno ljubitelja umjetnosti.