Kultura
0

Zimska baletna bajka stiže u Tuzlu

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U SKPC Mejdan u Tuzli u srijedu, 8. marta ove godine, bit će upriličeno izvođenje zimske baletne bajke pod nazivom "Orašar".

Riječ je o umjetničkom djelu velikana klasične muzike Petra Iljiča Čajkovskog, a koje je na scenu, prema priči poznatog njemačkog romantičarskog pisca Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmanna, postavio koreograf Carskih ruskih pozorišta Marius Petipa.

Muzika Čajkovskoga uvijek potiče na ples, što je u potpunosti iskoristio Petipa te kao baletni znalac velikanu klasične muzike dao smjernice za stvaranje muzike predloška.

"Ova predstava bit će bliska svakom gledatelju koji je pogleda, jer ima stalnu maštu o ljubavi i borbi dobra i zla. Svaka mašta je najvjerovatnije trenutak vraćanja u djetinjstvo. Mi upravo takvu mogućnost dajemo gledateljima u Tuzli, odnosno dajemo im mogućnost da uistinu osjete djetinjstvo", kazala je solistica Carskog ruskog baleta Lina Seveliova.

Ova zimska baletna bajka slovi za jedno od najpopularnijih i najviše izvođenih klasičnih djela, a zasniva se na priči "Orašar i kralj miševa" već pomenutog njemačkog pisca.

Priča govori o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu.

Djelo je prvi put izvedeno 19. decembra 1892. u postavci Mariusa Petipe, a publiku širom svijeta očarava izuzetnom muzikom te dinamičnim i ekstremnim emocijama.

Posebno je zanimljivo istaći da će u ovom djelu pred tuzlanskom publikmo učestvovati i članovi Baletnog studija koji djeluje pod okriljem Pozorišta mladih Tuzle, ali i učenice Osnovne muzičke škole u Tuzli, odsjek balet.

"Nama je posebno drago što imamo priliku nastupiti sa grupom koja dolazi iz Carskog ruskog baleta. Djevojčice se pripremaju unazad dvije sedmice. I zaista ne mogu da vjeruju da će učestvovati u jednom ovakvom projektu", istakla je profesorica baleta u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli Sabina Vejzagić.

Carski ruski balet, koji po drugi put gostuje u Tuzli, gledatelje posebno privlači izražajnim plesačima sa posebno izgrađenim umjetničkim osobnostima.