Kultura
0

Zijahu Sokoloviću uručeno posebno priznanje općine Bihać

FENA
Povodom obilježavanja Dana općine Bihać, u ponedjeljak uveče u prisustvu velikog broja građana upriličeno je "Veče Kulturnog centra sa Zijahom Sokolovićem“.

Bila je to prilika da se prisutni upoznaju sa radom te ustanove u prošloj godini.

"Kulturni centar Bihać u protekloj godini organizirao je 288 različitih manifestacija, čime smo nastavili kontinuitet kulturnih i ostalih društvenih događanja u našem gradu, te pokazali da velikim odricanjem i trudom možemo organizirati kulturne manifestacije, kao što je Festival scenskih umjetnosti i manifestacija "Ulicom Bišća“, uz podršku Općine Bihać i naših sponzora - kazao je direktor Kulturnog centra Mujaga Dedić.

Bihać je grad koji nažalost, nema svoje pozorište, ali zahvaljujući ovoj ustanovi građani nisu uskraćeni za pozorišne predstave. Samo prošle godine tokom Festivala scenskih umjetnosti, odigrano je 38 pozorišnih predstava.

Godinama se kontinuirano radilo na izgrađivanju imidža prvenstveno Festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto“ po čemu je taj grad postao prepoznatljiv u cijeloj regiji. Mnogi umjetnici su prepoznali iskrenost ove manifestacije, u koju su se i sami uključili.

Među njima se posebno izdvaja proslavljeni glumac, umjetnik i humanista Zijah Sokolović, čiji je doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Bihaću u proteklih deset godina nemjerljiv.

Želeći se zahvaliti za sve učinjeno u proteklih deset godina na prijedlog Kulturnog centra, Zijahu Sokoloviću dodijeljeno je posebno općinsko priznanje za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti, koje mu je uručio predsjedavajući Općinskog vijeća Roman Jurić.

"Proteklih deset godina rado sam dolazio u grad Bihać i družio se s ovdašnjem publikom i ovo posebno priznanje, koje sam dobio nije glumačko priznanje, već ljudsko i to je za mene velika čast", kazao je Sokolović.

Nakon toga, publika je imala priliku uživati u jedinstvenom nastupu Sokolovića, koji im se još jednom obratio kao glumac, koji dešavanja iz svakodnevnice prikazuje na jedan iskren i direktan pristup.

Svečarska atmosfera upotpunjena je i dodjelom zahvalnica najzaslužnijim radnicima Kulturnog centra u protekloj godini.