Reditelj i glumac
17

Zijahu Sokoloviću nagrada stručnog žirija i nagrada publike na festivalu u Hrvatskoj

Klix.ba
Na tek završenom 17. festivalu pučkog teatra koji se igra po hrvatskim gradovima, predstava Zijaha A. Sokolovića "Rođenje - Kobajagi donijela me roda" po ocjeni stručnog žirija proglašena najboljom predstavom u cjelini, a po ocjeni glasova publike najboljom predstavom festivala s visokom ocjenom 9,57/10.

Zijah A. Sokolović je i autor i glumac predstave koja pripada Thearto projektu.

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva predstava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”. Igrana je i u Ljubljani (Gašper Tič) i Zagrebu (Dražen Šivak) i višestruko je nagrađivana.

"Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog sa publikom, animirati je, zabaviti je Glumačkim zanatom da bi gradili formu predstave. Želio sam da isključiva i jedina komponenta fluidne veze gledališta i pozornice bude sam Glumac. Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude 'kao' prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma predstave uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti. Zato je pozorište i izmišljeno i zato Glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplije preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva, sastavljene od djece", kaže o predstavi Sokolović, koji je, između ostalog, za predstavu "Nasilje – za nasilje nema opravdanja" iz The/Arto projekta osvojio nagradu za Najbolji projekt primarne prevencije nasilja u Europskoj uniji, na dodjeli Europske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurenciji 28 zemalja.

U sklopu EU projekata nastaju i predstave "Demokratija / Demokracija" koja je među brojnim nagradama koje je osvojila, donijela Sokoloviću i Veliku lisku – plaketu "Ahmet Obradović" na Međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska 2017." za najbolju režiju i "Ravnopravnost - žena i muškarac".