Počinje 28. oktobra
80

"Zijahova antologija" uskoro u Pozorištu mladih, uživajte u predstavama sjajnog Zijaha Sokolovića

I. S.
U Pozorištu mladih Sarajevo od oktobra počinje "Zijahova antologija" legendarnog glumca Zijaha Sokolovića. Riječ jer o njegovih sedam autorskih predstava za sedam sarajevskih mostova.

"Za 55 godina razmišljanja, doživljavanja i razumijevanja pozorišta i glumca u njemu, po svijetu sam napravio sedam različitih autorskih predstava, kao odgovor na burna i znatiželjna pozorišna vremena. Počelo je 1978. godine sa monodramom 'Glumac... je glumac... je glumac', zatim slijedi 'CABAres, CABArei' pa 'Rođenje - Kobajagi donijela me roda', 'Medvjed', 'Međuigre 0- 24', 'Demokratija' a sedma je 'Lijevo desno glumac', predstava-kabare-team building-predavanje, 2019. godine.

Sve se te predstave, od njihovih premijera pa do danas, tajnom pozorišta i čudom glumca, još uvijek igraju diljem svijeta! Igraju se godinama i ponavljaju stotinama i hiljadama puta. Kao odbrana neke misli, mašte ili dokazivanje glumačke prolaznosti. Vjerujem da je svaka moja odigrana predstava most za sebe", rekao je Sokolović.

"Most glumca prema gledaocima i most za gledaoce prema glumcu. I sarajevski mostovi, koji su simbolično obilježili moje djetinjstvo i moj život, jer sam rođen pored njih, i oni su put, da se sa jedne obale pređe na drugu. Da se ljudi međusobno upoznaju, razumiju ili da svoju obalu vide sa druge strane. Zato mislim da su moje pozorišne predstave koje traju godinama, kao sarajevski mostovi. Tako sam odlučio da sve svoje predstave pod naslovom 'Zijahova antologija' odigram u Sarajevu, gradu u kojem sam rođen i u kojem sam se nepovratno, neobično i trajno zarazio pozorištem.

U dogovoru sa upravom Pozorišta mladih, svakog mjeseca ću igrati po jednu svoju autorsku predstavu. Antologiju započinjem 28. oktobra 2022. predstavom 'CABAres, CABArei', a u aprilu 2023. završavam legendarnom monodramom 'Glumac... je glumac... je glumac'. Dođite da se prošetamo mostovima!", zaključio je.

"Saradnja sa Zijahom se nastavila nakon projekta 'Ako pčele odu...' koji smo radili prošle godine. Ovaj put na našoj sceni imamo priliku gledati i uživati u sedam predstava čija je stvaralačka i teatarska vrijednost neupitna. Sigurno je da Zijah A. Sokolović donosi teatarsko osvježenje i zadovoljstvo će nam biti ispratiti čitav projekat do aprila 2023. godine", rekao je direktor Pozorišta mladih Ismar Fazlić.

Karte možete rezervisati putem online servisa KupiKartu.ba, Facebook stranice ili pozivom na 033 442 572.