50 godina rada
14

Zijah Sokolović u SARTR-u predstavio radionicu "Lijevo Desno Glumac"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U sklopu obilježavanja 50 godina umjetničkog rada bh. glumac Zijah A. Sokolović sinoć je u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) radionicom "Lijevo Desno Glumac" publici približio predstavu "Glumac… je glumac… je glumac" iznova ih potičući na reakciju.

Program "Lijevo Desno Glumac" je kombinacija predstave, predavanja, team buildinga i radionice.

Sokolović, koji godinama izvodi predstavu "Glumac… je glumac… je glumac", pojasnio je da je u trenutku kada je publika počela površnije reagovati na ovu predstavu odlučio ponovo je približiti radionicom i predstavom "Lijevo Desno Glumac".

Duhovito i filozofski, nizom primjera i upoređivanjem stvarnosti i pozorišne umjetnosti, Sokolović uči gledaoce da shvate da su i oni "glumci u svom teatru" i da mogu biti umjetnici u svom životu.

Zijah A. Sokolović je bh. glumac koji iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama. Dobitnik je 76 nagrada, a nazvali su ga i kraljem, maestrom monodrame.

U petak će Sokolović održati peformans "Glumačka šetnja", od Centra kulture i mladih gdje se prvi put susreo s pozorištem, gdje je bilo i prvo dječije pozorište, do Kamernog teatra, gdje je odigrao prvu profesionalnu ulogu 8. novembra 1968. godine. Sve to će uraditi govoreći tekst iz predstave "Glumac... je glumac...je glumac".

Osim toga, u petak i subotu na sceni Centra kulture i mladih bit će izvedene predstave "CABAres, CABArei" i "Međuigre 0-24".