Kultura
0

Monodrama Zijaha Sokolovića u Centru za kulturu Sarajevo

Klix.ba
U JU Centar za kulturu Sarajevo, u Jelićevoj 1, u petak u 20 sati bit će izvedena monodrama Zijaha Sokolovića "Glumac...je glumac...je glumac".

Predstavu, čije je putovanje krenulo 1978. godine, danas igra 15 glumaca na pet jezika u 20 zemalja svijeta. Predstava je premijerno izvedena u Beču, Parizu, Varšavi, Londonu, New Yorku, Sydneyu, Berlinu, Stuttgartu i Trstu.

Zijah je jedinstveni glumački fenomen u kojem su se osoba i gluma spojili u jedno histrionsko lice te čovjek ne zna ko koga glumi: glumac Zijaha ili Zijah glumca.

"Taj susret s publikom Zijahov bez piščevog i redateljskog posredništva toliko je stvaran i neposredan te nije čudo da se nailazi na toliki odaziv publike, na užitak što ga publika doživljava u susretu sa Zijahom i glumcem. Nije čudo da se Čudo od hiljada repriza u toj nevjerojatnoj simbiozi publike i glumca već decenijama ponavlja. Kao što publika hrli na Zijahove predstave, tako i Zijah neumorno putuje iz grada u grad u susret novoj i novoj publici kao glumački osvajač publike, kao glumački Don Juan, predajući se cijelim svojim bićem osvajanju publike, da bi putovao u susret novoj publici. U Teatru Zijaha naći ćete elemente drame, komedije, parodije, grubog humora, apsurda i zafrkancije", navodi se u najavi predstave.

Zijah Sokolović, igrajući godinama svoje monodrame "Glumac... je glumac... je glumac", "CABAres CABArei" i "Kobajagi donijela me roda",utjelovio je svojevrsni teatar moderatora glumca koji je i autor i reditelj i glumac i publika.