15. septembra u 20 sati
0

Zijah Sokolović s "Međuigrama 0-24" gostuje na sceni CKM-a

N. O.
Zijah Sokolović s predstavom "Međuigre 0-24" gostuje u petak, 15. septembra, u 20 sati, na teatarskoj sceni CKM (Jelića) 1, koja je premijerno izvedena, 17. februara 2006., u Ljubljani, i imala 411 izvođenja.

Zijah Sokolović, "osuđeni" kralj monodrame, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga, na književno kritično satirični način govori o lepezi društvenih stanja.

"Tek, kada pojedinac bude smješten na marginu društvenih zbivanja, bilo svojom voljom ili tokom društvenih dešavanja shvata svu tjeskobu običnih životnih problema. Slikovito i sočno prepričavajući svakodnevne teme i dileme marginalaca, Zijah Sokolović uvjerljivo i do krajnjih granica pojednostavljuje te kratke pričice iz života običnog čovjeka. Kabare dodiruje besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa jasnim projekcijama strukturnih segmenata svijesti da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti. To stanje se ne može izliječiti, ali se može ublažiti 'Medjuigrama 0 - 24'", Srđan Vukadinović, 3.SUSRETI, Brčko, 03.04.2019.

"Prevedeno, ako je velika predstava život koji živimo, najveća igra koju uopće možemo igrati, onda je međuigra sve ono od čega se taj život sastoji, male, neznatne epizode, igrice koje igramo, nesvjesno, svaki dan, niti ne sluteći da nam pravi život neopazivo protječe, promiče dok se zabavljamo tim trivijalnim događanjima, misleći da je to ono što zaista želimo, ono čemu težimo i za čim žudimo – zavedeni idejom da je to pravi život.

Mnogim primjerima tih naših, uglavnom promašenih života, Sokolović nam vrlo iscrpno i točno iscrtava mapu naših zabluda, pogrešaka, krivih uvjerenja, klišea i stereotipa po kojoj se krećemo u životu kojeg živimo – precizna je to anatomija svakodnevice po kojoj se krećemo, nepogrešivo zrcalo u kojem se ogleda svaki naš korak, htijenje, želja i bludnja. Kreće sa jednom tezom, nudi je u originalnom izdanju, a odmah potom zaogrne nečim sasvim novim, krene nekim sasvim drugim putem, ubacuje u međuigru stvarnost kojom potiskuje iluziju kojom nas je na početku zaveo, to je Brechtov Verfremdungsefekt ali na njegov način, začudnost kako je zamišlja i inscenira samo Zijah A.Sokolović", Mladen Bićanić, TKT Festival, Tuzla, 02.04.2019.

"Luzerska rapsodija. Svako sudjelovanje u Sokolićevu kazališnom ritualu je iskustvo koje oslobađa od negativne energije nakupljene životnim frustracijama, pa nije nikakvo čudo da ovaj glumac, gdje god se pojavi, za sobom stvara pravu gledateljsku sljedbu, odanu, vjernu i uvijek spremnu na novu kazališnu avanturu", Jasen Boko, SLOBODNA DALMACIJA, Split, 18.10.2007.

"Životne banalnosti kao građa za predstavu. Svojim prepoznatljivim smislom za humor Zijah A. Sokolović je gledatelje nasmijao do suza, no na kraju ipak ostaje gorak ukus kad shvatimo poruku da smo u mahnitom tempu života zapravo zaboravili živjeti i da je možda vrijeme da se zaustavimo", Kim Cuculić, NOVI LIST, Rijeka, 23.07.2007.

"Zijah je uvijek i prije svega iskren, što bi se reklo običan, da ne kažemo mali, običan čovjek. Sasvim normalna osoba", Goran Bujić, ZADARSKI LIST, Zadar, 08.11.2007.

"'Medjuigre 0 – 24', muza s oštrim zubima", Karla Šorić, eZADAR, Zadar, 03.07.2013. 4.BE : FEMON FESTIVAL.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.