Teatar na otvorenom
31

Zijah Sokolović s "Cabares Cabarei" otvorio 6. izdanje Ljetnih večeri Studio Teatra

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Više od dva sata smijeha za zeničku publiku večeras je u sklopu otvorenja 6. izdanja Ljetnih večeri Studio Teatra pripremio legendarni Zijah Sokolović koji je na bini pod otvorenim nebom izveo monodramu "Cabares Cabarei".

Šesto izdanje jedinstvenog teatra na otvorenom i ove godine se održava u Zenici u organizaciji Studio Teatra na čelu sa bh. glumcem Nusmirom Muharemovićem i filmskim producentom Mirzom Begovićem koji su večeras prigodnim obraćanjem pozdravili zeničku publiku i predstavili program ovogodišnjeg festivala.

"CABAres CABArei", Zijaha Sokolovića je monodrama koja je premijerno izvedena 28. januara 1993. godine. Ova monodrama se u principu sastoji od reda humorističkih dionica na temu žena i braka, pa reda razmišljanja o svijetu i životu, što je svakako razlog više što je zenička publika uživala u ovoj, sada već, kultnoj predstavi.

Blizu 2 sata i 30 minuta više stotina posjetilaca teatra na otvorenom uživalo je u monodrami praćenoj smijehom i dobrom atmosferom koja će sigurno biti nastavljena i narednih dana festivala kojeg je večeras svečano otvorio zenički glumac Predrag Jokanović Juta.

U ponedjeljak, 04. jula, najmlađa publika će imati priliku da uživa u predstavi Pozorišta mladih Sarajevo „Ako pčele odu“. Ova predstava za djecu „koju vole i odrasli“, aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali i upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović.

Treću noć festivala „Ljetne večeri Studio Teatra“, publika će imati priliku gledati duodramu Studio Teatra „Derviš smrt“, u režiji Lilijane Ivanović, a u kojoj igraju Daniel Kovačević i Nusmir Muharemović.

Komediju YugoArt-a Beograd, „Noć u kući gospodina Kolaka“, u režiji Irfana Mensura, festivalska publika će gledati četvrtu noć festivala. U predstavi igraju Irfan Mensur, Boda Ninković i Vladimir Kerkez.

U četvrtak, 07. jula festival zatvara, sada već tradicionalno, hit komedija „Državni lopov“ u kojoj igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.