Svjetski dan teatra
124

Zijah Sokolović privukao pažnju ispred Narodnog pozorišta: "U gluho doba kada svijet spava"

I. S.
Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook
Legendarni Zijah Sokolović je zanimljivim performansom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo privukao pažnju građana.

"Danas je Svjetski dan pozorišta! Zijah A. Sokolović pred Narodnim pozorištem rano ujutro uzviknuo je 'Živjelo pozorište!' Bila mi je čast komponovati muziku za ovaj Ziketov tradicionalni performans", napisao je Damir Imamović.

Pored Imamovića, u ovom kreativnom procesu je učestvovao i Armin Omerović.

"Zijah A. Sokolović, Damir Imamović i Armin Omerović za Svjetski dan pozorišta u gluho doba kada svijet spava...", navedeno je na snimku. Prisutni su nagradili Sokolovića aplauzom.

Svjetski Dan pozorišta se na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta obilježava od 1961. godine. Pozorišta širom svijeta na ovaj organizuju razne manifestacije. Najvažnija među njima je tradicionalna poruka koju uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Ovogodišnja poruka glasi "Umjetnost je mir", a napisao ju je Jon Fosse, norveški pisac i dramaturg. U njoj je naglasio univerzalnu vrijednost umjetnosti.

"Spajanjem posebnog s jedinstvenim, uz pomoć umjetničkog izraza i to ne otklanjajući posebnost, već njenim naglašavanjem, dozvoljavajući da kroz nju zablista sve što je strano i nepoznato. Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao rat i mir - tako jednostavno. Umjetnost je mir", između ostalog je naveo.