|

Zijah Sokolović peti put u Narodnom pozorištu Mostar

Zijah Sokolović peti put u Narodnom pozorištu Mostar
0
Klix.ba
6.3.2017. u 13:48
3
komentara
0

dijeljenja
Zijah Sokolović peti put u Narodnom pozorištu Mostar
Narodno pozorište Mostar u petak, 10. marta u 18 sati peti put će ugostiti Zijaha A. Sokolovića i njegovu "Majstorsku glumačku radionicu".
Program se održava na kamernoj sceni NPM-a, u “Studiju 64”, a počinje u 18 sati. Cijena ulaznice je 3,50 KM.

“Dobro došli, vi koji glumite u realnosti, nama koji glumimo u iluziji”, poručuje Sokolović.

Svaki je put do sada ovaj program u NPM-u bio rasprodan nekoliko dana unaprijed. Ova je neobična predstava, gdje god da je izvodi, u Zagrebu ili Beču, rasprodana i nekoliko mjeseci unaprijed, a mostarska publika ima priliku doživjeti to neobično iskustvo već peti put u Narodnom pozorištu Mostar. Zanimljivo je da imamo i publiku koja je redovna na svakoj “Majstorskoj glumačkoj radionici” još od prve izvedbe. Oni koji dođu, imat će priliku upoznati se i sa Sokolovićevom knjigom “Glumac... je glumac... je glumac” o njegovoj istoimenoj kultnoj monodrami koju igra 39 godina i izveo ju je više od 1600 puta. Monodrama koja je jedinstveni umjetnički fenomen. U knjizi je cjelokupni tekst monodrame te tekstovi najistuknitijih imena teatarske umjetnosti iz regije koji su pisali o toj predstavi.Sokolovićeve “Glumačke radionice” koriste i najveće firme na Balkanu, za edukaciju manadžera i zaposlenih u komunikaciji sa strankama ili živim čovjekom. Dva sata kombinacije smijeha, glume, promišljanja i razmišljanja o glumcu i umjetnosti, o našim ulogama u svakodnevnom životu, a sve kako dobiti – na vremenu. Jer – vrijeme je kapital.

“Radeći kao profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu, a poslije kao osnivač The/Arto projekta u Salzburgu, zbog kojeg sam i postao ambasador dobre volje UNDP-a, a kao glumac, proširio sam svoje shvatanja i razumijevanja i teatra i glumca kao osnovnog pokretača dramske radnje, a glumu kao osnovnog fenomena ljudske civilizacije, a to je, da gluma postoji 'sama za sebe' i kao takva se redovno upotrebljava u stvarnom životu, ali i u teatru. Živi čovjek sa živim čovjekom u svakodnevnici i živi čovjek kao glumac sa živim čovjekom kao gledaocem. To je jedna od tema radionice”, kaže Sokolović.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...