Kultura
0

Zijah Sokolović otvara Dane komedije "Smijeh je lijek"

FENA
Josip Pejaković i Zijah Sokolović
Josip Pejaković i Zijah Sokolović
Izvedbom kabare predstave "Međuigre od 00 do 24" Zijaha Sokolovića večeras će u Sarajevu biti otvoren Festival - Dani komedije "Smijeh je lijek", koji će trajati do 6. aprila.

Na repertoaru festivala, koji JU Centar za kulturu "Sarajevo" tradicionalno organizira na sceni u Jelićevoj, bit će izvedene i predstave "Hamlet u selu Mrduša donja" Narodnog pozorišta Tuzla 2. aprila, "U ime naroda" Josipa Pejakovića 3. aprila, "Kako ubiti suprugu i zašto" Pozorišta "Jazavac" Banja Luka 4. aprila, te "Bosanska podvala" Teatra komedije "Rajvosa" 6. aprila.

Repertoar najnovijeg festivalskog izdanja predstavljen je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o značaju njegovanja kulture i umjetničkog stvaralaštva u vremenu globalizacije i traganja za smislom govorili dva proslavljena barda teatarske i filmske umjetnosti - Zijah Sokolović i Josip Pejaković, te direktor JU Centar za kulturu Sarajevo Senad Bostandžić.

Istaknuli su da dobra recepcija komedije od poklonika teatarske umjetnosti u BiH i svojevrsna potraga za smijehom, zapravo, predstvaljaju bijeg od sumorne svakodnevice, odnosno stvarnosti koja, nerijetko, poprima razmjere tragičnog.

U osvrtu na predstavu "Međuigre od 00 do 24", Sokolović navodi da ona govori o malim stvarima koje često i nisu komične, a koje čine život te koje korespondiraju s našom opterećenošću civilizacijom i globalizacijom te savremenim načinom življenja.

Pejaković smatra da njegova predstava "Uime naroda" donosi "lakše forme ispitivanja ljudskih duša", te predstavlja svojevrsni dokument o stanju i zdravlju bh. društva, reflektirajući njegovo vlastito viđenje tog stanja i zalaganje za jačanje alternativne scene.

Direktor Bostandžić kazao je da JU Centar za kulturu Sarajevo ostaje otvoren za sve nove projekte, uključujući i one koji bi bili plod saradnje dvojice istaknutih bh. glumaca.

Ocijenio je da bi ogromni talenat, znanje i iskustvo Pejakovića i Sokolovića trebalo staviti u funkciju putem organiziranja edukativnih radionica - malih akademija za mlade i talentirane članove bh. glumišta.

Pokrovitelj projekta Dani komedije je Općina Centar Sarajevo, koja je ujedno i osnivač JU Centar za kulturu Sarajevo, a njegovu realizaciju su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i sarajevska Općina Stari Grad.