Mala liska
11

Zijah Sokolović: Opstanak "Mostarske liske" je veliki uspjeh ljudske prirode

Klix.ba
Predstava “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića izvedena je kao peta predstava u konkurenciji ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se do 29. 4. održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar.

Bila je ovo prva izvedba “Demokracije” u BiH, koja je do sada osvojila osam regionalnih nagrada, i zanimanje publike za nju je bilo ogromno. “Malu lisku” za najboljeg glumca večeri stručni žiri je dodijelio Zijahu Sokoloviću, koji u ovoj predstavi igra uz glumca Dražena Šivaka.

Stručni žiri “Mostarske liske” radi u sastavu Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić, a nagradu je Sokoloviću uručila glumica Vedrana Seksan.

“Ja sam i prije dolazio ovdje, u neka vremena kad je Liska bila malo u depresiji, i bio sam sretan što sam uspio da svojim dolascima ovdje damo kao neko umjetno disanje toj Liski onih vremena. Sad je ona već jedna ozbiljna žena i vrlo je duhovita. Mislim da je to što se održala 'Mostarska liska' jedan veliki uspjeh ljudske prirode – da održi ovakve stvari koje su vrlo lijepe. Što se tiče Liski koje sam osvojio, one su dokaz da ja postojim kao čovjek koji se bavi pozorištem i da postoji publika koja razumije to čime se ja bavim. Liska je kao civilno društvo - most između mene i publike”, kaže Sokolović.

Mi smo inficirani vremenom u kojem živimo, kaže, i smatramo da je jedna vrsta smijeha ona koja će nas osloboditi, a ne znamo koja je to vrsta smijeha. Ali...

“Postoje hiljade i hiljade načina na koje smijeh može da se izrazi. Nažalost, mi živimo u vremenu kad vjerujemo da samo jedna vrsta smijeha – a opet ne znamo koja – liječi, i kad nam se učini da je to to, mi u to povjerujemo. A mislim da smo u jednoj vrsti zablude. Zato što je pozorište u svojim sredstvima izuzetno interesantno i neobično. Tako i ova predstava možda nije neka vrsta takvog smijeha, ali mislim da je publika tačno razumjela taj jedan naš podsmijeh ljudskoj prirodi ili smijeh u smislu da razumiju ljudsku prirodu, samim time razumiju i sebe, a razumijevajući sebe razumiju potrebu i za tragedijom i za komedijom, jer je to sastavni dio pozorišta i njihovog života”, kaže Sokolović.

U četvrtak, 27. 4. u programu “Mostarske liske” je predstava “Buzdovan” Kruševačkog pozorišta iz Srbije; u petak, 28. 4. predstava Narodnog pozorišta Mostar “Odomuranje međeda”, a u subotu, nakon dodjele nagrada najboljima, predstava izvan konkurencije “Stari klovni” Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica. Požurite i na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu.

Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, a ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a. Radno vrijeme blagajne je od 9 do 14 sati, pa od 18 sati do početka predstave. Rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected] i porukom u inbox na Facebook stranici NPM-a. Cijena je 10 KM.