Kultura
0

Zijah Gafić nominiran za nagradu Fotograf godine UNICEF-a

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić nominiran je za dobitnika prestižne nagrade Fotograf godine UNICEF-a za 2006. godinu.

Gafićevu reportažu o predgrađima Bombaja, urađenu za britanski Telegraph Magazine, nominirao je za ovu prestižnu nagradu njemački magazine GEO. Žiri koji će odlučiti pobjednika sastat će se u novembru, a izložba radova pobjednika i finalista izbora za Fotografa godine UNICEF-a bit će održana u Kelnu sljedeće godine.

Zijah Gafić trenutno izlaže u Holandiji u okviru međunarodnog festivala Art in War (Umjetnost u ratu), a riječ je o postavci fotografija koje je Gafić snimio u Bosni i Hercegovini, Ruandi, Iraku, Kurdistanu, Sjevernom Kavkazu i Palestini. Ova će izložba do kraja godine biti postavljena i u Sarajevu. Gafićevi radovi do sada su izlagani na prestižnim festivalima (Visa Pour l'image, Arles Rencontres du Photographie, World Press Photo) kao i u galerijama u Ženevi, Beču, Rimu, Londonu, Vašingtonu, Amsterdamu, Parizu i Njujorku.

Njegove fotografije osvajale su tri godine zaredom nagrade World Press Photo, a Gafić je između ostalih nagrada osvojio Kodakovu nagradu za reportere, Grand Prix Arles, godišnju nagradu grada Praga, Masterclass, Ian Perry – The Sunday Times Magazine, Giacomelli Memorial Fund, specijalnu nagradu HSBC fondacije. Redovno sarađuje i objavljuje svoje reportaže u vodećim međunarodnim magazinima: Newsweek, Times Magazine, Telegraph Magazine, The New York Times, La Repubblica.

[SLIKA]1[/SLIKA]

[SLIKA]2[/SLIKA]

[SLIKA]3[/SLIKA]