Kultura
6

Zgrada u Dženetića čikmi u Sarajevu vraćena filmskim radnicima

FENA
(Foto: FENA)
Članovi Udruženja rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini su jučerašnjim simboličnim ulaskom u zgradu Filmskog centra u Sarajevu ozvaničili da će to biti prostor iz kojeg će realizirati buduće projekte.

Filmski centar je u nekadašnjoj zgradi Sutjeska filma u Sarajevu u ulici Džentića čikma na broju 12, koja je bila iznajmljena Turskoj banci i prvi put nakon 1992. godine opet služi onima za koje je prije pedesetak godina izgrađena.

Udruženje je to ozvaničilo i svečanom skupštinom kojom su također još jednom odali priznanje reditelju Danisu Tanoviću povodom njegovog najnovijeg uspjeha na filmskom festivalu u Berlinu.

Jedna od članica Udruženja Jasmila Žbanić je Tanoviću predala čibuk proslavljenog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca. To je omogućila Ešefa Krvavac, navela je Žbanić.

Tanović je kazao da će s radošću koristiti poklon. Radostan je i zbog vraćanja zgrade u Dženetića čikmi filmadžijama.

Žbanić je izrazila nadu da će Filmski centar dobiti direktora i da će ponovno okupljati ljude koji se bave sedmom umjetnošću. Iz Federalne vlade još nema povratne informacije o nacrtu zakona o audiovizuelnoj djelatnosti, koji je Tanović predao premijeru Fadilu Novaliću, rekla je također Žbanić.

Predsjednica Udruženja Ines Tanović ističe da je jako važno što kancelarije i prostore za montažu Sutjeska filma ponovno koriste filmski radnici.

Uime Filmskog centra, Adis Bakrač je izjavio da to znači početak i nastavak značajnog procesa bosanskohercegovačke kinematografije.

Centar je uprkos teškom vremenu uspio naći novac za adaptaciju zgrade i ponovno postati mjesto okupljanja svih filmskih radnika, zaključio je.