Kultura
0

Zgrada Akademije scenskih umjetnosti bit će izgrađena na Skenderiji

FENA
Jonus Ademović autor je nagrađenog projekta idejnog arhitektonskog rješenja objekta nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, za čiju je izgradnju predviđena lokacija kod Vinoteke na Skenderiji.

Na Akademiji su danas tim povodom članovi Komisije, koja je odlučivala o izboru najboljeg rada, prezentirali nagrađeni projekt te predstavili njegovog autora, bh. državljanina koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na konkurs za izbor najboljeg rada, koji je raspisao Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, prijavljeno je 30 radova iz mnogih zemalja svijeta.

Predsjednik Komisije Danis Tanović naglasio je da su članovi Komisije pred sobom imali istinski težak zadatak i dugotrajan proces izbora pravog rješenja zgrade ASU, jer su svi prispjeli radovi bili visokokvalitetni.

Do odluke su ipak u konačnici došli jednoglasno, što potvrđuje kvalitet odabranog rješenja.

Tanović ističe da su dva glavna elementa bila vodilje u izboru konačnog rješenja – funkcionalnost i estetika objekta. Funkcionalnost je trebala zadovoljiti prvenstveno edukativnu svrhu, ali i da zgrada postane javni prostor, tačnije mjesto okupljanja studenata i prezentacije njihovih radova.

"Projekt koji smo izabrali predstavlja zgradu koja će postaviti nove standarde u Sarajevu. Ovo je jako važan trenutak za našu Akademiju scenskih umjetnosti, ovaj grad i zemlju. Očekujem da će nova zgrada ASU oživjeti izabranu lokaciju na Skenderiji koja je do sada bila dosta mrtva i da će svi svesrdno pomoći da se projekt što prije realizira", kazao je Tanović.

Autor projekta Jonus Ademović ističe da je glavna ideja projekta bila prožimanje javnog i edukativnog sadržaja. Zadatak je ocijenio teškim, jer je lokacija predviđena za novu zgradu ASU dosta mala, a planirano je uvođenje mnoštva novih sadržaja.

Za dekana ASU Zijada Mehića odabir idejnog rješenja nove zgrade Akademije predstavlja veliki trenutak. Akademija je posljednjih 26 godina radila u skučenim i neuvjetnim prostorima, dok je ujedno davala studente koji su dostojno predstavljali BiH širom svijeta.

Očekivanje da će zgrada biti izgrađena uskoro, prema procjeni za dvije i po do tri godine, studentima i profesorima Akademije je izrazio direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Besim Mehmedić.

Projekt će, prema procjeni, vrijediti oko 10 miliona eura.

U Gradskoj galeriji Collegium artisticum danas će biti upriličena izložba svih radova pristiglih na konkurs. Posjetioci postavke tako će moći steći uvid u kvalitet 29 preostalih projekata koji su pristigli iz svih krajeva svijeta.

Jonus Ademović rođen je 1967. u Mostaru, gdje je završio Srednju građevinsku školu, dok je studij Arhitekture upisao u Sarajevu. Nakon odlaska u SAD, završava najprestižniju školu arhitekture u Americi - The Cooper Union.

Od 2003. osniva svoj biro Archipelagos koji se bavi projektiranjem prestižnih rezidencijalnih i ugostiteljskih objekata. Najveći mu je projekt trenutno izgradnja luksuznog šesnaestospratnog rezidencijalnog nebodera na Menhetnu. Dobitnik je brojnih nagrada.