Traje do 27. septembra
73

Žera otvorio izložbu Adina i Mie Hebib nazvanu "Sarajevu s poštovanjem i ljubavlju"

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Galeriji Javne ustanove "Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo" otvorena je izložba slika i unikatnog nakita pod nazivom "Sarajevu s poštovanjem i ljubavlju".

Među prisutnima bio je i Dražen Žerić Žera, frontmen Crvene jabuke, te je imao čast da otvori večerašnju izložbu.

Autori izložbe su članovi porodice Hebib, Adin i Mia. Za slike, koje posjetioci Centra mogu pogledati od večeras kada je svečano otvorena izložba, zadužen je Adin Hebib, bosanskohercegovački slikar, dok je nakit autorski rad njegove kćerke Mie Hebib.

"Povod izložbe je radovanje nakon svega što sam prošao. U ovih nekoliko godina prošao sam ptičiju gripu, svinjsku gripu, operaciju pluća, obostranu upalu pluća, koronavirus, infarkt", ispričao je Hebib na samom otvaranju.

"Povod je i, kako bi rekao moj prijatelj Kemal Monteno, rečenica: 'Vratio sam se živote'", dodao je.

Adin se predstavlja izborom radova iz četiri ciklusa (Tvoj i moj grad: most, Moj život: krošnja, Postojanost žene: aktovi, Buket cvijeća za sve majke svijeta), dok Mia predstavlja presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu (The Brass Band, The Golden Years, The Worn Years, 13, Pristajem!, Elemental), koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier.

"Mia je trebala biti sa mnom ovdje te joj je jako žao što nije tu. Meni je čast i zadovoljstvo što izlažem s njom", kazao je Hebib.

Svi zainteresovani će izložbu moći pogledati u Galeriji Jelića 1 radnim danima do 27. septembra u periodu od 10 do 17 sati. Ulaz je besplatan.