Projekat "Knjigom preko granice"
0

FOTO / "Žensko pismo" u Nikšiću

Sarajevo-x.com
U sklopu realizacije projekta "Knjigom preko granice" održan je još jedan susret u nizu na temu žensko pismo, ovoga puta u Nikšiću.

U razgovoru su učestvovali predstavnici iz BiH i Crne Gore, među kojima su bile Milica Kralj, moderatorica (Crna Gora), Tanja Bakić (Crna Gora), Nadina Grebović-Lendo (BiH), Bedita Islamović (BiH) te druge književnice i kulturne aktivistice.

Prisutne su pozdravili dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a i Radomir Uljarević, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore koji su potvrdili dobru realizaciju projektnih aktivnosti. Dr. Ovčina je istakao da ovakvi i slični projekti otvaraju veliku mogućnost prekogranične razmjene iskustava kulturnih djelatnika i izdavača.

Milica Kralj je na početku razgovora posjetila učesnike na Virginiju Wolf i njen esej "Vlastita soba" u kojem govori o teškoćama žena koje pišu književnost i njihovoj poterbi za vlastitom sobom u kojoj mogu pisati, a da ih niko ne ometa. Interesantna promišljanja o nastanku Joyceovog "Uliksa" i učešću žena iz njegove okoline u stvaranju romana iznjela je Tanja Bakić, dok je Nadina Grebović-Lendo rekla da žensko pismo ne vodi odvajanju muškog i ženskog pisanja, već da je žensko pismo praksa pisanja koja podrazumijeva otpor patrijarhalnom sistemu koji je nametnuo zadate modele identiteta za žene koji im se pripisuju u književnim djelima. Dok je tekao razgovor, prisutne književnice su recitirale svoju poeziju.

Projekat "Knjigom preko granice" finansira Evropska unija dok su učesnici Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Opštine Trebinje, Centar za kulturu Plužine, Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i organizacija "Ženska akcija". Cilj projekta je jačanje kulturne, obrazovne i trgovinske veze između Crne Gore i Bosne i Hercegovine putem sajmova knjiga, književnih večeri, izložbi i okruglih stolova.

Razgovor o ženskom pismu do sada je održan u Bijelom Polju, Trebinju, Sarajevu i Nikšiću, a prema programu održat će se još u Tivtu u okviru sajamskih manifestacija od 15. do 21. avgusta i Foči, od 30. avgusta do 4. septembra.