Kultura
0

Zeničko proljeće: Održan 38. aprilski salon

Klix.ba
U sklopu manifestacije Zeničko proljeće održan je u Sinagogi 38. aprilski salon. Selektivna izložba Aprilski salon 2012. je jedinstvenog tipa jer prvenstveno okuplja bh. umjetnike koji dolaze iz Udruženja ZE-DO kantona, koje je podružnica ULUBiH-a.

"Na ovoj izložbi su djela umjetnika koji su htjeli da pokažu odraz svog djela ovdje u Zenici. Nije bilo potrebe za specifičnim postavkama, važno je samo predstaviti ono šta se radi. O autorima ne bih nešto posebno, donijeli su radove da vi možete pratiti šta su uradili u posljednje vrijeme. Cilj je da ove umjetnine Aprilskog salona iznesemo van Zenice i van granica Bosne i Hercegovine i predstavimo drugima, te time oživimo Zeničko proljeće.", riječi su Irfana Handukića, koji se pobrinuo za grafičko oblikovanje ove manifestacije.

Ahmed Hundur, Mehmed Klepo, Mensur Verlašević, Irfan Handukić, Miroslav Šetka, Mirza Mameledžija, Miralem Brkić, Biljana Vrbić te Džemal Silajdžić, imena su umjetnika koji su doprinijeli ovoj manifestaciji svojim radovima. Među slikarskim imenima se našao i akademski kipar Alen Džindo sa skulpturom plesačice od oblikovane žice.

"Manifestacija Aprilski salon starija je od našeg Zeničkog proljeća, nadam se da ćemo i dalje ustupati ovu vrstu likovne umjetnosti za naše građane. Sa ovim Salonom, ovo je i kraj manifestacije Zeničkog proljeća", gostima se obratio i Zijad Softić, pomoćnik načelnika Zenice za društvene djelatnosti, te izložbu proglasio otvorenom.