Pomjeranje granica
0

"Zeničko proljeće" obogaćeno brojnim kulturnim sadržajima

Klix.ba
U Cabaret klubu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici danas je predstavljen program 18. međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće.

Šef službe za društvene djelatnosti Općine Zenica Zijad Softić kazao je kako je ova manifestacija uspjela zadržati svoju strukturu uprkos teškoj situaciji.

"Cilj ovogodišnje manifestacije je da odgovori na zadatu temu, koja ovog puta predstavlja granice identiteta. To je tema koja je puno korištena u umjetnosti, a nama ju je najlakše prepoznati po geografskom shvatanju, budući da ćemo za nekoliko mjeseci imati pomjeranje granica. Ovdje se ne radi samo o tim granicama, nego i o nevidljivim granicama među ljudima, koje ovom manifestacijom pomjeramo", izjavio je Softić.

Ove godine na Zeničkom proljeću učestvovat će više od 500 izvođača u 42 pojedinačna programa, sa gostovanjima iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Gradskog vijeća za kulturu Damir Kukić kazao je kako je tema granica identiteta uvijek inspirativna za umjetnike i kulturne djelatnike.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Hazim Begagić u svom obraćanju je istakao zadovoljstvo što je BNP Zenica suorganizator u realizaciji ovogodišnje kulturne manifestacije.

"Većina zbivanja bit će održana u dvoranama BNP, koje je direktni suorganizator. Preuzeli smo obavezu i odgovornost da publici ponudimo što bogatiji program i možemo zaključiti da smo u okviru toga odlučili prikazati 12 predstava na velikoj i maloj sceni pozorišta u Zenici", kazao je Begagić.

U okviru ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije u realizaciji Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici bit će predstavljene tri festivalske premijere.

Manifestacija Zeničko proljeće počinje 20. marta svečanim otvaranjem na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a završava 12. aprila tradicionalnim Aprilskim salonom Udruženja likovnih umjetnika Zeničko-dobojskog kantona.